skip to Main Content
Zgodovinski uspeh – trije osvojeni pokali

Hokejistom Olimpije je uspelo, kar ni doslej še nobenemu klubu v Ljubljani – v eni sezoni so osvojili naslov pokalnega prvaka Slovenije, naslov prvaka Alpske hokejske lige in na koncu še naslov državnega prvaka.

Foto: Eva Brili Grebenar

Sezona je bila dolga in naporna, a tudi izjemno uspešna. V zgolj drugi sezoni v članski konkurenci je klubu, ki se je pred tem ukvarjal zgolj z vzgojo mladih hokejistov, uspelo sestaviti zmagovito moštvo. Slednje je v eni sezoni osvojilo vse, kar se da osvojiti. Ekipa, sestavljena izključno iz slovenskih hokejistov, je dokazala vsem, da zna in zmore.

Svoj zmagoviti so fantje začeli že pred začetkom sezone z zmago na prijateljskem turnirju v Kapfenbergu. Redni del Alpske lige so končali na drugem mestu in zaostali le za – do takrat – nepremagljivim moštvom Pustertal. Za prvega nasprotnika v končnici smo si v klubu izbrali Rittner Buam, ki smo ga premagali šele po šestih tekmah. A tu je bil prebojni trenutek – nič ne pride zlahka, za vsak uspeh se je treba boriti in truditi.

V polfinalu so zmaji pometli z moštvom Lustenau, ki so ga gladko premagali trikrat zapored. Seveda smo si vsi želeli slovenski finale, a razplet je bil drugačen in nasprotnik zmajev je bila ekipa iz Brunica. Finale je bilo epsko, razplet pa za naše fante sanjski. V seriji so povedli hokejisti Pustertala, Ljubljančani so izenačili. A na dveh domačih finalnih tekmah so v končnici tekme kot po scenariju zapravili vodstvo dveh golov. Na gostovanje v Brunico so se odpravili z zaostankom dveh zmag. Ob rezultatu 3:1 v zmagah so slovenski novinarji vprašali napadalca Žigo Pešuta, ali v ekipi še vedno verjamejo v preobrat. Odgovoril jim je: ”Če ne bi verjeli, bolje da se ne vozimo v Brunico. Pokal bo naš na sedmi tekmi.”

V tistem hipu se je redko našel kdo, ki bi verjel v tak preobrat. A zgodil se je: hokejisti Pustertala so imeli zaključni plošček, vse je bilo pripravljeno za proslavljanje zmage domačega moštva, ki je 20 minut pred koncem srečanja vodilo z 2:0. A zmaji so 24 sekund do konca tekme izenačili in 62 sekund po začetku podaljša povedli. Serija se je preselila v Ljubljano, kjer so na izjemno veselje domačih navijačev izenačili v seriji. Zaostajali so tudi na zadnji – odločilni tekmi v Brunicu, a so v zadnji tretjini zmogli preobrat in na Južnem Tirolskem dvignili pokal Alpske hokejske lige. ”Verjeli smo vase, ko nihče ni več verjel v nas,” je po preobratu povedal kapetan Aleš Mušič in dodal, da ”je najlepše videti, da se ljudje vračajo v Tivoli, da se hokej vrača tja, kjer je bil.

Foto: Eva Brili Grebenar

A po zmagi v Alpski ligi za zmaje še ni bilo konec sezone, čakali sta jih še dve tekmi finala državnega prvenstva proti Jesenicam, letos zaradi sedmih tekem finala AHL po ”skrajšanem” sistemu. Na prvi tekmi na Jesenicah so naši fantje klonili s 4:2, kar je pomenilo, da morajo v Ljubljani zmagati z najmanj tremi goli razlike, če želijo osvojiti tudi naslov državnega prvaka. In spet: po 40. minutah je bil rezultat izenačen na 2, kar je pomenilo, da naslov ostaja na Jesenicah. A zmaji so še enkrat dokazali, da so najnevarnejši takrat, ko nimajo več česa izgubiti. V zadnji tretjini je najprej dvakrat zadel Miha Zajc in potem še Žan Jezovšek. Zmaji pa so končno pokal dvignili tudi v domači dvorani Tivoli.

Kako močno voljo so imeli, govorijo tudi poškodbe, s katerimi so se ukvarjali, a so stisnili zobe in se borili do konca. Kapetan Aleš Mušič je polfinale in finalna niza igral z zlomljenim prstom na nogi, Gal Koren ima zlomljeno koščico na roki, Žiga Svete je dobil močan udarec v rebra, Aleš Kranjc jo je skupil v rebra na sedmi tekmi finala v Brunicu (finala državnega prvenstva ni igral), Luka Vidmar in Žan Jezovšek imata težave s prepono. Aljaž Chvatal je moral sredi zadnje tekme finala državnega prvenstva na urgenco in čaka ga operacija ramena. “Ta ekipa je nora, tega še nisem videl, fantje so kot levi,” je bil po tretjem naslovu navdušen trener Jure Vnuk.

Dvorana Tivoli se je lepo napolnila, ljubljansko občinstvo pa se je hokejsko prebudilo. Za Olimpijo se je sezona tako končala sanjsko – s pravljičnimi tremi goli v tretji tretjini za tretjo krono. Vse ostalo je zgodovina.

 

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video povzetek s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko in ostale podrobnosti s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Čestitko župana Ljubljane ob zaključku sezone si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Zapisala: P.P.

 

****

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas podpirali med sezono, ko smo imeli vzpone in padce – ostali ste in nam v vedno večjem številu pomagali do the izjemnih uspehov. Našim hokejistom ste na zadnjih tekmah dali krila!

Hvala vsem našim sponzorjem za zaupanje in obiskovalcem za podporo. Obljubljamo vam, da se bomo tudi v prihodnje tako trudili,

vaša hokejska Olimpija

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top