skip to Main Content
Tekma “za infarkt” prinesla zmago Dečkom in tretjo odločujočo tekmo v Finalu z Jesenicami

Nedelja 19.3 je prinesla drugo finalno tekmo državnega prvenstva U-14.

Na prvi tekmi pred dnevi so bili boljši Jeseničani z rezultatom 5:2. Tekma na Jesenicah je bila dokaj izenačena, a so proti konci domači vseeno prevladali in na koncu zasluženo slavili. Tekma v Ljubljani bi lahko torej bila že odločujoča za igralce Jesenic.

Vendar so imeli Ljubljanski igralci na čelu s trenerjem Igorjem Beribakom in pomočnikom Andrejem Hebarjem drugačne načrte.

Na tekmi se je zbrali kakšnih 100 gledalcev, ki so že pred začetkom tekme vzpostavili pravo navijaško vzdušje, kot se za tekme finala državnega prvenstva tudi spodobi. Začetne minute so sicer pripadle gostom, ki so nekajkrat poizkusili presenetiti Ljubljansko obrambo, a prvo pravo priložnost smo videli pri Ljubljančanih. Igrala se je 5.minuta. Ljubljančani so dobili plošček v svoji obrambni tretjini in so krenili v hiter protinapad. Po levi strani je zadrsal Ljubljanski napadalec. Kazalo je, da se bo Jeseniška obramba pravočasno postavila, a so na našega napadalca kar malce pozabili, tako da se je znašel sam pred vratarjem. Z močnim strelom z leve strani z višine bulija je premagal vratarja in Ljubljančani so se veselili prvega vodstva. (vse zadetke in priložnosti si lahko ogledate na spodnjem video povzetku s tekme)

Sledili sta dve polpriložnosti, na vsaki strani po ena. Nato pa je bil v 10.minuti izključen Jeseniški igralec. Idealna priložnost za povišanje vodstva, a nekaj časa so se domači igralci kar s težavo prebijali v napad. Na koncu so vseeno uspeli postaviti napadalno formacijo. Sledil je sodniški met v napadalni tretjini, ki so ga dobili Ljubljančani. Nekaj časa so vrteli plošček od igralca do igralca, vse dokler ni prišel na palico prostemu igralcu pred gol. Z višine bulija je napadalec močno ustrelil in Jeseniški vratar je moral ponovno po plošček v lastno mrežo. V 11.minuti so tako Ljubljančani vodili že z 2:0.

Po zadetku so najprej videli nekaj nevarnih situacij pred Ljubljanskimi vrati, a če so v prvi tekmi iz takšnih situacij igralci z Jesenic zadevali, so bili v tej tekmi Ljubljanski branilci bistveno bolj odločeni in priložnosti za zadetek ni bilo. V 12.minuti smo že skoraj videli nov zadetek pri Ljubljančanih. Po dobljenem sodniškem metu v srednji tretjini je Ljubljanski napadalec sam zadrsal proti vratom Jesenic, a je bil tokrat vratar uspešnejši.

Nato pa je v 13.minuti sledila še ena izključitev na strani Jesenic. Igralci Olimpije so ponovno napadli z igralcem več in ponovno so bili uspešni. Ljubljanski napadalci so kmalu uspeli postaviti napadalno formacijo. Borbeni gostje so sicer nekajkrat plošček uspeli odbiti ven iz obrambne tretjine, a so vedno znova Ljubljančani hitro nazaj vzpostavili napad. V eni izmed takšnih situacij v 15,minuti je tako Ljubljanski napadalec hitro zadrsal v napadalno tretjino, potegnil za vrata in podal pred vrata soigralcu, ki je iz bližine zadel za visoko vodstvo 3:0.

Gostje pa se po prejetih zadetkih niso predali. Sledili so novi poizkusi gostov, a je bil vedno na mestu zanesljiv in odličen Ljubljanski vratar. Proti koncu tretjine so tudi naleti gostov pojenjali, tako da se je tretjina končala mirno in z vodstvom domačih s 3:0.

Žal so proti koncu tretjine Ljubljančani naredili nepotreben prekršek, tako da se je druga tretjina pričela v igri 5-na-4 v korist gostov. A Ljubljančani so premoč iz prvega dela prenesli tudi v drug del, tako da večjih težav pri branjenju igre z igralcem manj niso imeli. Celo obratno. V tej igri so imeli v hitrem napadu idealno priložnost, da povišajo vodstvo, a je samostojen prodor Ljubljanskega napadalca zaustavil gostujoči vratar. Podoben prodor smo nato videli še v 24.minuti, a je Ljubljanski napadalec zadel prečko. Po tej priložnosti so se napadi Ljubljančanov malce umirili. Umirila se je tudi igra. Še vedno smo videli hitro igro z občasnimi priložnostmi, a brez pravih pretresov.

Novo razburjenje smo videli v 32.minuti. Jeseničani so bili v hitrem napadu. Ljubljanski branilec je z nogo zaustavil strel gostujočega napadalca, zaradi česar je obležal na ledeni ploskvi. A sodnik srečanja, kljub glasnemu protestiranju Ljubljanskih igralcev in gledalcev ni prekinil celih 20 sekund, znotraj katerih so imeli gostujoči napadalci kar nekaj dobrih priložnosti za gol. Navijaško bi lahko rekli, da je pravica sledila takoj po nadaljevanju igre. Ko se je zadeva s poškodovanim Ljubljanskim branilcem uredila, je sledil sodniški met v Ljubljanski tretjini. Sodniški met so sicer dobili gostujoči igralci, a je plošček hitro prišel nazaj do Ljubljančanov, ki so krenili v hiter protinapad, ki so ga spremenili v nov zadetek in vodstvo s 4:0.

V tej točki je že marsikdo pomislil, da je srečanje odločeno. A temu ni bilo tako. Gostujoči igralci so nadaljevali z borbeno igro, kar se jim je tudi obrestovalo. Najprej smo v 34.minuti videli hiter protinapad gostov. Jeseniški napadalec je sam jurišal na Ljubljanska vrata po desni strani, a je njegov močan strel zaustavila vratnica. Po vratnici pa so gostje ponovno prišli do ploščka in še enkrat nevarno zapretili. Zadetka ni bilo, a mreža Ljubljančanov ni za dolgo ostala nedotaknjena. V 35.minuti so gostje ponovno uprizorili nov protinapad. Tokrat sta proti enemu Ljubljanskemu branilcu drsala dva Jeseniška napadalca. Po lepi podaji iz desne strani, je plošček dobil napadalec na levi strani in zanesljivo zadel za prvi Jeseniški gol na tekmi.

Kljub še vedno visokemu vodstvu, je prejeti zadetek kar malce zmedel Ljubljanske igralce, saj so takoj po zadetku pobudo nadaljevali gostje. Že minuto kasneje so najprej v napadu ponovno zadeli prečko, še v istem napadu po pridobljenem ploščku pa rezultat znižali na 4:2. Dva zadetka gostov sta tekmo popolnoma razživela. V takšni igri pa so se Ljubljančani vseeno pobrali in do konca tretjine smo nato videli še dve lepi priložnosti za domače. Žal brez zadetkov in tretjina se je končala z rezultatom 4:2.

V zadnji tretjini so si prvo priložnost priigrali gostje, a je rezultat zaenkrat ostal še nespremenjen, a le do 48.minute. Gostje so bili v dolgem napadu. Po nekaj strelih je plošček končal ob ogradi na desni strani. Več igralcev se je ob ogradi borilo za plošček, a ta je na koncu prišel do gostov, ki so ga hitro poslali na levo stran, kjer je v višini bulija čakal gostujoči napadalec, ki je z natančnim strelom približal goste zgolj na gol zaostanka.

Po zadetku so sicer Ljubljančani krenili v nov napad, a že minuto in pol kasneje so gostje uprizorili nov hiter protinapad in izid je bil kar naenkrat izenačen. Po vodstvu 4:0 za domače so torej gostje prišli do izenačenja. Seveda je domači strateg Igor Beribak vzel minuto odmora. Minuta odmora je očitno igralce umirila in sledilo je nekaj zelo živčnih minut, brez pravih priložnosti. Kot da bi ekipi čakali, kdo bo storil prvo napako. Prva priložnost se je ponudila gostom. V 54.minuti je bil izključen domač igralec. Gostje so napadli, Ljubljančani pa se branili. Dolgo časa so se domači igralci uspešno branili, a v 56.minuti so po močnem strelu prišli do odbitka in prvič na tekmi prevzeli vodstvo.

Že je kazalo, da je gostom uspelo nemogoče in da so praktično že izgubljeno tekmo pripeljali v svojo korist in da se bodo veselili osvojitve naslova državnega prvaka. Do tega jih je ločilo le še 4 minute in 31 sekund igre. V tem trenutku je timeout vzel gostujoči trener. A Ljubljančani niso obupali. Minuto kasneje se je ponudila priložnost za novo izenačenje, saj je bil z novo dvo-minutno kaznijo kaznovan gostujoči igralec. Na polovici pretečene kazni so Ljubljančani dobili sodniški met v napadalni tretjini. Nekaj časa so kombinirali, dokler ni Ljubljanski napadalec prišel za vrata. Gledal je komu pred vrata bi lahko podal, a so vsi gostujoči obrambni igralci ter domači napadalci pred vrati ustvarili takšno gnečo, da prostora za podajo ni bilo. Zato se je Ljubljanski napadalec sam zapodil pred vrata in spretno ukanil vratarja in dosegel zlata vreden izenačujoč zadetek.

Sledil je podaljšek. Podaljšek se igra v igri 3-na-3. Vsekakor takšna igra prinaša bistveno več zanimivosti in razburljivosti za gledalce, a tokrat kaj dosti takšne igre nismo videli. Namreč zgolj po pol minute igre v podaljšku je sledila podobna akcija kot pri izenačujočem zadetku. Ljubljanski napadalec je zadrsal za vrata. Tokrat mu je sledil gostujoči branilec, a napadalec je bil hitrejši, pridrsal je pred vrata in spretno zadel za končnih 6:5.

Videli smo zelo zanimivo tekmo, kot se za finale državnega prvenstva to tudi spodobi. Srečnejši konec so izvlekli domačini, ki so kljub borbenosti gostov na koncu vseeno zasluženo zmagali, s čimer se finalna serija seli nazaj na Jesenice. Zadnja tretja in odločujoča tekma bo v četrtek 23.3. Verjamemo v Zmaje, da bodo z borbenostjo ponovno pokazali kaj je pravi hokej.

 

Zapisal: Vladimir Ban

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Seznam igralcev s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Stanje in razvrstitev v končnici si lahko ogledate na tej povezavi. 

 

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top