skip to Main Content
Olimpija je prvak AHL

Našim fantom je uspelo – postali so prvaki Alpske hokejske lige. V epski finalni seriji jim je uspel veliki preobrat, o zmagovalcu je odločala sedma tekma, na kateri so bili boljši od domačih s 3:1.

Foto: Eva Brili Grebenar

Ljubljančani so redni del Alpske lige končali na drugem mestu, pred njimi so bili z desetimi točkami prednosti ravno hokejisti HC Pustertal. Letošnji finale je tako ponudil spopad prvouvrščenih moštev, v končnici pa so zmaji v četrtfinalu izločili Rittner Buam, v polfinalu gladko s 3:0 Lustenau, v finalu pa zaostajali že s 3:1 v zmagah.

In če so bili še v ponedeljek po četrti finalni tekmi zmaji v precej neugodnem položaju, jim je uspelo na prvi pogled nemogoče. Tudi na peti tekmi v Brunicu je že vse kazalo na slavje domačih, vse je bilo pripravljeno za podelitev pokala. A zmaji se niso kar tako predali in 24 sekund do konca tekme je izenačil Kristjan Čepon, v podaljšku pa zlati gol zadel David Planko. Izkazalo se je, da je bil preobrat popoln. Dva dni kasneje so v Tivoliju ponovno prepričljivo slavili zmaji in na šesti tekmi so zmaji izenačili na 3:3 v zmagah ter se na zadnjo tekmo podali z nekoliko psihološke prednosti.

A tudi tokrat ni šlo vse gladko. Domači so namreč povedli v 1. tretjini in zmaji so z golom Žana Jezovška (sodniki so ga pripisali Žigi Svetetu) izenačili šele v 53. minuti. Minuto in pol kasneje pa je zmaje v vodstvo popeljal Miha Zajc. Domači so pritisnili na vrata Žana Usa, ki je branil odlično. Finski trener Pustertala je iz gola že dve minuti do konca umaknil vratarja Furlonga, kar so zmaji hitro kaznovali in plošček v je prazno mrežo poslal Miha Zajc ter le še potrdil zmago Olimpije.

Foto: Eva Brili Grebenar

“Ponosen sem na svojo ekipo, na vse, ki okoli nas delajo za nas, na naše navijače. Prišli so nas spodbujat, prišli so pri 3:1 v Tivoli, ko smo spet zaostajali, vsaka čast njim, nam in vsem, ki dihamo za Olimpijo, ker smo verjeli v ta uspeh in tu imamo ta naslov, za katerega smo garali. Pokazali smo, kdo je letos gospodar v AHL,”je po tekmi povedal kapetan Aleš Mušič.

K zmagi je pripomoglo vse – od enkratne ekipe, do uprave, vseh, ki se trudimo, predvsem pa fantje, ki so na ledu pustili srce. Že devet mesecev smo na vrhu, za nas je sezona praktično končana, a odigrati moramo še finale državnega prvenstva. Kot trener si seveda želim, da bi bilo čim več fantov iz ekipe v reprezentanci,” je po tekmi povedal Jure Vnuk. ”Zmaga je bila zagotovo epska. Pustertal je bil le 24 sekund od naslova prvaka, vodil je s 3:1 v zmagah, a očitno jih je ravno to pokopalo. Niso bili pripravljeni na borbo, mi pa smo že od poletja trenirali za sedmo tekmo. O tem se bo še govorilo, ta sezona je izjemna, epska. Danes s prvo tretjino nisem bil zadovoljen, v drugi smo se popravili, v tretji pa nisem imel pripomb. Mislim, da je bil odločilen zadetek za 1:1. Hokej traja 60 minut in na dolge proge se ne galopira. To nam je prineslo zmago.

Foto: Eva Brili Grebenar

Miha Zajc: ”Občutek je izjemen, cela ekipa je zaslužna za ta uspeh in za to zmago. V drugem odmoru smo se zbrali v garderobi, si povedali, da je to zadnja priložnost, takšnih ne dobiš veliko v življenju. Mogoče le eno. Rekli smo si, da bomo naredili vse za zmago in nam je uspelo. Vedeli smo, da bo gol spremenil vse. Verjeli smo do konca. Pokazali smo, da smo ena družina, da dihamo en z drugim in poklopilo se nam je. Tudi v državnem prvenstvu ne bomo popuščali, borili se bomo do konca.”

Gal Koren: ”Mislim, da se je vse obrnilo že na peti tekmi, od takrat smo le še stopnjevali. Dojeli smo, da lahko dosežemo veliko več. In smo le igrali in dosegli nekaj, kar se je še nekaj dni nazaj zdelo nemogoče.”

 

 

Foto: Eva Brili Grebenar

 

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video povzetke tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko in ostale podrobnosti s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Zapisala: P.P.

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top