skip to Main Content
Andrej Hebar je edini hokejist iz slovenskega kluba na olimpijskih igrah

V slovensko olimpijsko hokejsko reprezentanco je bil kot edini hokejist iz slovenskega kluba vpoklican tudi naš član Andrej Hebar, s katerim smo se pogovarjali pred odhodom v Korejo.

Medtem ko si vsi ostali fantje v hokejski reprezentanci služijo kruh po različnih klubih po svetu, Andrej Hebar, v klubu mu vsi rečemo Hebi, to sezono igra v Hokejskem klubu Slovenske železnice Olimpija. Vsi ostali fantje v ekipi si služijo hokejski kruh na ledu v različnih klubih po svetu, Andrej Hebar pa to sezono igra na domačem ljubljanskem ledu pri Olimpiji. »Ko sem zvedel, da sem izbran v olimpijsko reprezentanco, so me prevela močna čustva. Res sem počaščen, vesel in ponosen, da bom zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah. Zdi se mi, da so zame te olimpijske igre kot nagrada za vse trdo delo, ki sem ga vložil v ta šport, ki ga imam rad in ga enostavno ljubim,« je povedal ljubljanski napadalec z iskrami v očeh.

»Dejstvo, da smo kot tako mali narod že drugič uvrščeni na olimpijski hokejski turnir, je pravi fenomen, ki se ga v Sloveniji ne zavedamo prav dobro. Če pogledamo državno prvenstvo in na drugi strani reprezentančne uspehe, je vse skupaj še bolj neverjetno. Imamo potencial igralcev, ko se zberejo v eno ekipo, je Slovenija zelo dobra«, je razmišljal Hebi. In dodal, da so ravno športniki prvi ambasadorji Slovenije v svetu.

Kot večina športnikov, si je tudi Hebi vedno želel, da bi enkrat zaigral na olimpijskih igrah in te sanje so se mu letos uresničile. Hebi je prve hokejske korake naredil na ljubljanski Slaviji, kjer je bil njegov oče njegov prvi trener. »Prvič, ko sem stopil na led, sem ta šport preprosto vzljubil in še danes, ko stopim na led, so občutki izjemni. Ko stopim na led, ne razmišljam o ničemer drugim kot o hokeju. Vse probleme pozabim in najbrž zato tako rad vsak dan pridem na trening.«

Iz Slavije je prestopil k Olimpiji pri nekako osmih letih, zatem ga je pot vodila na Švedsko. Od tam ga je pot vodila na Češko, kjer je ostal nekaj let, zatem se je vrnil na Švedsko. »Vmes sem igral tudi posamezne sezone za Olimpijo, s katero sem povezan celo življenje. Če bi bila pred leti Olimpija urejen klub, se ne bi toliko selil. Olimpija danes je kot noč in dan. Vse funkcionira, odnos je odličen. Kar smo se dogovorili, drži. Klub dela dobro in zdravo in igralci res lahko razmišljamo o hokeju in se osredotočamo le na to.«

Danes je predsednik kluba HK SŽ Olimpija, ki je bil nekdaj veliki vzornik Hebija. Poleg Vnuka sta bila njegova vzornika tudi Ed Kastelic, ko je igral pri Olimpiji, in legendarni Wayne Gretzky. In ravno Vnuk ga je lani poleti poklical in mu predstavil zgodbo nove Olimpije, ki je ob podpori Mestne občine Ljubljana in Slovenskih železnic ohranila članski hokej v Ljubljani.

»Lepo je tudi videti, da se ljudje vračajo v Tivoli. Vidi se, da so v klubu postavili novo zgodbo, da so stvari transparentne in urejene. Trudimo se pa vsi, tako igralci kot vodstvo, saj le tako lahko nastane uspešna zgodba,« je povedal.

Avtor: Aleš Fevžer

»Samo trdo delo prinese rezultat,« pravi Hebi. »Po naravi sem tak, da težko prenesem poraz in ko ekipa zmaguje, s fanti skupaj rasteš, se razvijaš, dihaš za skupni cilj. To me je tudi najlepše pri ekipnem športu, da znaš in zmoreš zaupati soigralcu. Zagotovo pa so zmage vseh vrst najlepše, to preseže vse, tudi osebne statistike. Ekipa ponavadi skozi celo sezono raste. Ko enkrat prideš do tega, da se vsak bori za drugega na ledu, za soigralca, je to to.«

Hebi ima hokej preprosto rad. Ko stopi na led, ne razmišlja o ničemer drugem. Hokej je temperamenten šport, zelo moški šport, če tega nimaš v sebi, se težko ukvarjaš s tem športom. Seveda pa je izjemno pomembna tudi in predvsem ekipa, kjer vsak hokejist dodal svojo piko na i.

Hebi, cela ekipa Olimpije je s tabo in vsemi našimi športniki, ki zastopajo Slovenijo na Olimpijskih igrah!

 

Zapisala: P.P.

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top