11. 06. 2023

|

V Hali Tivoli nas je obiskal Jan Urbas

Naš klub je obiskal kapetan slovenske hokejske reprezentance Jan Urbas, ki je na srečanju z mladimi hokejisti spregovoril o nedavnem svetovnem prvenstvu elitne divizije v Rigi, o svojih hokejskih začetkih in hokejski karieri.

Ali ste vedeli, da je Jan Urbas svoje prve hokejske korake naredil ravno v našem klubu? Začel je v hokej šoli s tremi leti in pol. Njegovi prvi trenerji so mu ostali v lepem spominu, med njimi so bile legende Tivolija, kot so Igor Beribak, Dušan Lepša, Marjan Gorenc. Kot mladi hokejist je bil zelo talentiran, delaven, prizadeven in vztrajen. Starši so ga vsakodnevno vozili na treninge iz Cerknice v Ljubljano. Danes je njihov trud poplačan, a za Janov uspeh je bilo potrebnega veliko odrekanja.

S 17. leti je odšel na Švedsko, kjer ga je, kot je povedal, sprva kar mučilo domotožje. A hokejska pot ga je vodila naprej in kar nekaj sezon je igral na Švedskem.

Nikoli ni igral slovenskega derbija, je pa zato v ligi ICE igral znamenite koroške derbije med VSV in KAC, saj je bil član tako celovškega kot beljaškega moštva.

Zadnjih šest sezon se je zelo dobro znašel v dresu Fishtown Penguins v Bremerhavnu, kjer kot kapetan nosi pomembno vlogo v moštvu. Kot je povedal, se je tam našel. Na severu Nemčije ostaja Cerkničan tudi v prihodnji sezoni. V klubu je zelo zadovoljen, vse je zelo urejeno. Tudi liga je na visokem nivoju, navsezadnje so Nemci svetovni in olimpijski podprvaki.

In kaj je v pogovoru še povedal? Da je za športnika največja čast, da lahko zastopa barve svoje države in delil nekaj vtisov z zadnjega prvenstva.

Povedal je, da je za uspeh v športu potrebnega veliko odrekanja, uspeh ni samouven. Da je pomemben trening tudi izven ledu, saj se tako lahko izogneš poškodbam.

Poudaril je tudi, naj mladi hokejisti ne pozabljajo na šolo. Trdo delo je pomembno tako v šolskih klopeh kot na ledu. Zaradi poškod se namreč lahko športnikova kariera hitro konča, zato je pomembno, da poskrbi tudi za svojo izobrazbo. Prav tako ima po končani športni karieri odprtih več vrat.

Mladi ljubljanski hokejisti in njihovi starši so Janu zastavili še več vprašanj, verjetno pa bo naše navijače zanimalo najbolj tole: Jan, se boš kdaj vrnil v zeleni dres?

”Nikoli ne reci nikoli,” pravi Jan.

 

deli članek z drugimi