19. 07. 2023

|

Upi Karhula: »Uspeh si prislužiš«

Upi Karhula poletje preživlja v domačem Ouluju na Finskem. Gre za peto največje finsko mesto z 210 tisoč prebivalci in hkrati največje mesto na severu Finske, ki leži ob Botnijskem zalivu. Oulu je bil nekoč znan po lesnem katranu in lososu, danes pa je visokotehnološko središče, zlasti v IT in wellness tehnologiji, gospodarsko zelo uspešno, a tudi mesto bogato s kulturo in z edinstveno naravo severa Evrope.

Upi Karhula je športnik v vseh pogledih, tudi kot trener se veliko ukvarja s športom in prisega na zdrav življenjski slog, tako med sezono še posebej pa doma na Finskem. Poletne dni tako preživlja zelo aktivno.

»Veliko kolesarim, saj imamo v Ouluju imamo izjemno lepo urejene kolesarske proge, tako do središča mesta kot do obale. Rad in velikokrat grem v fitnes. S prijatelji igramo hokej, včasih tudi po petkrat na teden. Imamo se res super. To je priložnost za druženje s starimi prijatelji, malo posedimo v garderobi, se zabavamo. To smo počeli med aktivno kariero in kot trener to kar malo pogrešam. Zato je toliko lepše, ko se s prijatelji zberemo na kupu,« pripoveduje Upi.

Ko je doma na Finskem, preživi veliko časa tudi s svojo družino, še posebej s svojimi nečaki, s katerimi skuša preživeti kar največ časa. »Dom so tudi ljudje in zelo pomembno mi je, da imam okoli sebe ljudi, s katerimi se dobro razumem in imamo odlične odnose. V Ouluju imam ljudi, s katerimi se poznam že vrsto let, zato je vedno prijetno. Oulu je ravno prave velikosti, vse je na dosegu. Tudi  zime v našem mestu so lepe. Lahko je zelo mrzlo, a vse je stvar v tem, kako se oblečeš in potem ni problema.«

Prestolnica hokeja

Finci sicer radi preživljajo poletja v naravi, zapustijo mesta in se »preselijo« v svoje počitniške hišice ob jezerih ali kjerkoli drugje v naravi. »V času »midsommerja« je vse svetlo še ponoči, celo ob treh zjutraj, in je vse skupaj precej odštekano,« v smehu pove Upi. »Povsem drugače pa je pozimi, ki imamo dan lahko dolg le tri ure. Finci smo s tem kar nekako sprijaznjeni, vsi ljudje na svetu dobimo v letu približno enako dnevne svetlobe, mi jo pač toliko več poleti kot pozimi.«

Oulu je tudi prestolnica hokeja, tudi sicer je hokej na Finskem šport številka ena. V Ouluju je tudi pomembna kalilnica mladih talentov, saj v razvojne akademije v mesto prihajajo številni mladi igralci s celotnega severa Finske. Fantje igrajo tudi močno poletno hokejsko ligo, med njimi je tudi nekaj igralcev iz severnoameriške lige.

Kako se pripravlja na novo sezono?

»Kar najbolj preprosto, kolikor je mogoče. V prvi vrsti si skušam napolniti baterije. Seveda pa je vseeno veliko dela z igralci, pogovorov, scoutinga… in potem začneš že z načrtovanjem avgustovskih treningov. A najpomembnejše je, da si nabereš baterije, saj je sezona dolga. Avgusta, ko začnemo s treningi, si želim priti z veliko energije in mislim, da je to zelo pomembno. Zato vseskozi skrbim za dobro fizično pripravljenost, tako skrbim tudi za dobro psihološko počutje. To je res pomembno,« pravi Upi.

V Ljubljano bo prišel malo pred igralci, da si v miru vse pripravi in uredi vse potrebno za začetek sezone. Veseli se, da bo spoznal nove fante, se spet srečal z že poznanimi obrazi in zagnal motorje za avgustovsko akcijo. Pred novo sezono si ne želi postavljati velikih ciljev ali želja. »Najpomembneje je, da so imeli vsi fantje lepo poletje in da pridejo na zbor brez poškodb, z dobro voljo in dobrim počutjem.«

Liga ICE

To, da smo eden manjših klubov v ligi, vidi kot nekaj, kar nam daje neko dodatno moč. »Nimamo močne podporne ekipe, ki bi skrbela v ozadju, a zato je ekipa tesneje povezana in vzdušje zelo dobro. Moja izkušnja je, da je najpomembnejše, da si obdan z ljudmi, s katerimi se lahko pogovarjaš, si zaupaš in da vsi skupaj delamo za en cilj. To je atmosfera, ki jo želimo, da vsi delamo za vse, vsi smo tu s skupnim ciljem,« pravi Upi, ki se z nasprotniki v ligi ne obremenjuje toliko, saj je prepričan, da smo sami odgovorni za svojo igro.

»Liga mi je zelo všeč, nasprotniki igrajo različen stil hokeja. Na splošno v ligi ICE igramo zelo moški hokej, kar je odlično. Gre za eno boljših lig v Evropi in upam, da gledalci v tem tudi uživajo. Na koncu koncev pa je naš uspeh odvisen od nas samih,« je prepričan.

In ker smo obljubili, da bo Upi odgovoril tudi na vprašanje naših navijačev, smo ga vprašali tudi, ali bo Olimpija kdaj zmagala ligo? »Ha, tega ne bom obljubljal. Vedno je najpomembneje, da ohraniš fokus – dan za dnem, teden za tednom, tekma za tekmo. In rezultat bo prišel, a zanj moraš garati. Vedno želim živeti v sedanjosti in na koncu si uspeh prislužiš ali ne.«

Ekipa zmajev je skoraj popolnjena, v prihodnjih dneh se nam bo pridružil še en igralec. A med sezono se veliko stvari še lahko spremeni. »Pripravljeni smo na trdo delo in skok na led,« zaključuje Upi Karhula.

deli članek z drugimi