22. 02. 2024

|

Trener Karhula ostaja v Ljubljani še dve sezoni

Antti Karhula se je našemu klubu pridružil 26. januarja lani in prevzel vodenje članske ekipe. Finski hokejski strokovnjak ostaja glavni trener članskega moštva še nadaljnji dve sezoni, do vključno sezone 2025/26. Antti (Upi) Karhula izhaja iz finske hokejske šole in je svojo trenersko kariero gradil na Finskem v ligi Mestis, v Erste ligi na Madžarskem, v ligi ICE je bil trener Fehervar AV19, preden je prišel v Ljubljano je bil trener HC Banska Bystrica.

Z Upijem Karhulo smo že konec lanske sezone začeli graditi novo zgodbo. Zgradili smo kakovostno in homogeno ekipo, ki je med sezono dosegala tudi vse boljše rezultate. Cilj biti konkurenčni in v igri za zmago na vsaki tekmi smo izpolnili o in to nas je pripeljalo v položaj, ki smo si ga na začetku sezone želeli – realno možnost uvrstitve v končnico. Verjamemo, da je Upijevo delo s tako mlado ekipo vse prej kot končano, zato smo veseli nadaljevanja sodelovanja in nadgrajevanja zgodbe,” je ob podaljšanju pogodbo z Upijem Karhulo povedal direktor HK SŽ Olimpija Anže Ulčar.

Čeprav je z mislimi predvsem pri finalnem delu sezone, je Upi z nami delil nekaj svojih občutkov, misli in smernic za nadaljevanje njegovega dela v Ljubljani.

V Ljubljani ste že dobro leto, smo v zaključnem delu vaše prve polne sezone v našem klubu. Kako gledate na zadnje leto?

Že prvi dan, ko sem prišel v ta klub, sem dobil dober občutek. Pomembno mi je, da se dobro počutim v nekem okolju in tak občutek sem dobil lani, ko sem prišel sem. Lepo je biti obkrožen z iskrenimi ljudmi, še bolje, če nas povezuje skupni cilj. To ne pomeni, da se vedno strinjamo o vsem, ampak se znamo vedno pogovoriti in poiskati rešitve. V zadnjem letu sem spremljal napredek kluba na organizacijski ravni, veliko igralcev je naredilo korak naprej in, seveda, tudi jaz si želim narediti še kakšen korak naprej.

Ljubljana je res čudovito mesto z odlično kvaliteto življenja, ponuja številne možnosti, zato je življenje tu je res dobro, bolj bi se morali zavedati tega. Odločitev, da ostanem, je bila zato zelo enostavna. Tudi moji osebni cilji so usmerjeni v nadaljnjo rast in prepričan sem, da lahko s klubom v naslednjih dveh sezonah pokažemo, da znamo in zmoremo.

Lani, ko ste prišli v ekipo, je bil vaš prvi cilj, da »fantom povrnete nasmehe na obraze«.

(smeh) Ko sem prišel v Ljubljano, sem se večinoma ukvarjal s tem, da sem fante dobro spoznal in, ja, si želel, da jim povrnemo nasmehe na njihove obraze. Navsezadnje je hokej igra. To se moramo ves čas opominjati, tudi zdaj, ko nam kakšno tekmo ne gre najbolje. Na koncu koncev počnemo tisto, kar imamo najraje in v čemer uživamo – igramo hokej. Ustvarjanje tega »nasmeha« pa se vedno začne pri vodstvu in pri tem moraš biti dober zgled.

Liga ICE za vas ni bila nova, večkrat ste že povedali, da vam je liga precej pri srcu.

Res je, Liga ICE mi je zelo všeč, nasprotniki igrajo različen stil hokeja. Sodniki so odlični in tudi liga si ves čas prizadeva postati še boljša. To je res zelo pozitivna stvar. Na splošno v ligi igramo zelo moški hokej, kar je odlično. Gre za eno boljših lig v Evropi in prepričan sem, da tudi gledalci uživajo.

Boste pri igri ostali pri sedanjem pristopu ali boste uvedli kakšne spremembe?

Kar se tiče igre, bomo gradili na sistemu igre. V ekipi imamo precej mladih igralcev, imamo energično ekipo, dobre drsalce… In na tem bomo gradili v prihodnje, prav tako na dobrem vzdušju v ekipi, trdem delu. Tako lahko naredimo korak naprej in tudi mladi igralci tako pridobivajo samozavest. Želim si, da z naslednjo sezono ne začnemo tu, kjer smo zdaj, ampak kakšen korak naprej. Tako bomo lahko ustvarili napredek v prihodnji sezoni.

Ali to pomeni, da jedro ekipe ostaja?

Vsekakor si želimo obdržati jedro ekipe. Vseeno pa mislim, da je vedno treba tudi malo potresti drevo, nekateri bodo torej odšli in to je povsem normalno. Tudi v primeru, da si zmagovalec lige, moraš vedno malo spremeniti ekipo. Razumemo tudi, da bodo drugi klubi želeli naše boljše igralce, ki jim kot majhen klub ne morem več zagotoviti primernega plačila. In v tem primeru jim moramo čestitati in biti veseli zanje ter poiskati nove fante, ki bodo znali izkoristiti priložnost. Če si manjši klub, se to dogaja pogosto.

Na čem boste gradili?

Želimo si obdržati trenutno miselnost in način igre. Zdi se mi, da je ljudem ta naš način všeč in da si tudi igralci želijo igrati tak način hokeja. Ni razloga za velike spremembe, a vedno moraš biti prilagodljiv.

Vzdušje v dvorani je čedalje boljše. Kako to vpliva na ekipo?

Mislim, da se ljudje niti ne zavedajo, kako pomembna je za nas, za igralce, podpora s tribun in kakšen je učinek na igralce. Na zadnji tekmi proti Salzburgu so ljudje zadnjih deset minut na tribunah stali in nas spodbujali, to nam je res dalo dodatno energijo. Vsi si želimo, da bi bilo tako na vsaki tekmi in se zavedamo, da imamo tudi mi veliko pri tem. Če bomo vsako tekmo igrali tako, sem prepričan, da bomo pridobili še dodatne simpatije in navijače. To je velika spodbuda za nas.

deli članek z drugimi