27. 12. 2023

|

“Teddy bear toss” na hokejskih tekmah

Hokej je marsikaj prispeval svetu, poleg užitkov ob spremljanju tega najhitrejšega ekipnega športa na svetu, je to tudi tradicija, povezana s solidarnostjo in dobrodelnostjo, ki pa vedno prinaša nasmeh na obraz športnikov in gledalcev. Govorimo »teddy bear toss«, ki izhaja iz sveta hokej.

»Teddy bear toss«je poseben dogodek, ki se odvija na hokejskih ledenih ploskvah po vsem svetu. Pri tem je ključni trenutek prvi zadetek domače ekipe. Takrat gledalci enotno vstanejo in s svojih sedežev in začnejo metati plišaste medvedke oz. igrače na ledno ploskev. Celoten prizor je nekakšen dež plišastih medvedkov, ki so namenjeni dobrodelnim organizacijam. Če zadetka domače ekipe v rednem delu igre ni, obiskovalci vržejo pliškote na led ob koncu tekme.

Zgodovina »teddy bear toss« v hokeju sega v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, začela pa se je v Kanadi, zibelki hokeja. Kamloops, majhno mesto v Britanski Kolumbiji, velja za rojstno mesto te tradicije. Direktor trženja kluba v Kamloopsu, Don Larson, si je zamislil posebno promocijo, ideja je bila preprosta: med igro bi navijače spodbujali, naj na led vržejo plišaste medvedke in druge plišaste živali, ki bi jih nato razdelili otrokom v lokalnem okolju in tako širili toplino in veselje za praznike. Od takrat je »teddy bear toss« postal edinstvena popestritev hokejskih sezon, od profesionalnih lig do amaterskih tekmovanj.

»Teddy bear toss«, za katerega v slovenščini pravzaprav sploh nimamo pravega prevod, ni le zabavna popestritev tekem, temveč ima tudi pomemben dobrodelni cilj. Vsak plišasti medvedek predstavlja simbolično darilo otrokom v takšni ali drugačni stiski. Po tem, ko na led priletijo vse plišaste igračke, ki so jih s seboj prinesli obiskovalci, organizatorji zberejo vse medvedke, jih skrbno sortirajo in donirajo lokalnim organizacijam, ki pomagajo otrokom in družinam v težavah.

»Teddy bear toss« prinaša tudi dodatno razsežnost navijaške izkušnje. Obiskovalci na tekmi se povežejo v skupnem cilju ne glede na to, za katero ekipo navijajo. To je priložnost, da se ljubitelji hokeja združijo, ne glede na to, ali njihova ekipa zmaga ali izgubi.

Najbolj znani »teddy bear toss« dogodki se odvijajo na hokejskih tekmah ameriških in kanadskih lig, vendar se je tradicija razširila tudi na evropske in druge lige. Januarja letos je ameriški klub Hershey Bears zbral kar 67.309 medvedkov in s tem postavil nov rekord v zbiranju medvedkov.

»Teddy bear toss« bo tudi v Ljubljani, in sicer v soboto, 30. decembra, ob 18.00, ko v Ljubljani gostuje ekipa Asiaga. Vsi zbrani medvedki in ostale plišaste igračke so namenjeni Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.  Društvo ima tri dnevne centre za otroke, kamor hodijo otroci priseljenskih družin, begunci iz Ukrajine in ostali, prisotni so tudi v tamkajšnjih romskih naseljihDruštvo je nevladna in humanitarna organizacija, ki si prizadeva za vključujočo in odprto družbo za vse.

Na tekmi z Asiagom imajo otroci in mladostniki do 16. leta s plišasto igračo prost vstop, a brez zagotovljenega sedeža.

deli članek z drugimi