11. 09. 2023

|

Predstavljamo ekipe lige ICE: Hydro Fehérvár AV19

Madžari so veliki športni navdušenci, še posebej imajo radi hokej. Tako kot Slovenci imajo tudi Madžari enega predstavnika v najmočnejšem regionalnem tekmovanju, ligi ICE, to je Hydro Fehérvár AV19 iz Székesfehérvárja.

Klub je bil ustanovljen 1960, leta 1977 je ekipa Volán Székesfehérvár kot novinec vstopila v madžarsko državno prvenstvo, največji razlog za delovanje kluba je bila nova ledena dvorana v mestu Székesfehérvár, kamor se je klub preselil iz Budimpešte.

Ekipa se je v 80-ih imenovala Székesfehérvári Volán, kasneje pa jo je sponzorirala Alba Volán, lokalno državno avtobusno podjetje in do začetka 2000-ih je ekipa uporabljala ime Alba Volán. Zato ekipo mnogi še vedno imenujejo oz. poznajo kot Alba. Ekipa je spremenila ime leta 2009 po tragični in nenadni smrti kultnega igralca, Gáborja Ocskaya Jr.

Fehérvár AV19 tako simbolizira mesto, AV je okrajšava Albe Volán, nekdanjega glavnega sponzorja, 19 pa je poklon Gáborju, saj je bila to številka njegovega dresa. Še letos se bodo preselili v povsem novo dvorano.

Zanimivosti o ekipi:

– Dolgoletni član madžarskega moštva je slovenski reprezentant Anže Kuralt.

– Član ekipe je naš nekdanji hokejist in ”top scorer” Guillaume Leclerc.

– Frank Banham je igral tako za nekdanjo Olimpijo kot za Fehérvár.

– Dávid Kiss, dolgoletni pomočnik trenerja, po nenadnem odhodu Kevina Constantina z letošnjo sezono prevzema vodenje ekipe in zato bo zanimivo spremljati ekipo.

3 top igralci:

János Hári – pravi organizator igre, nevaren v igri z igralcem več

István Bartalis – zelo nevaren igralec, ki lahko preseneti, čeprav po točkah zadnji dve sezoni ne blesti

Tim Campbell – odličen branilec

 

Domača arena: Ifjabb Ocskay Gábor Ice Hall (kapaciteta 3.500)

Klubski barvi: modra in bela

Maskota: hudič (zato tudi njihova dvorana nosi vzdevek “Hudičev kotel”)

Logotip: simbolizira mesto Székesfehérvár, osnova je mestni grad, samo ime mesta pomeni beli grad.

Székesfehérvár ima približno 100.000 prebivalci, leži v osrednji Madžarski, od Budimpešte je oddaljeno približno 65 km in je deveto največje mesto v državi.

 

deli članek z drugimi