13. 09. 2023

|

Predstavljamo ekipe lige ICE: EC KAC

V Celovcu ima hokej dolgo in bogato tradicijo, navsezadnje so že leta 1932 hokejisti Ilirije, predhodnice Olimpije, odigrali prvo hokejsko tekmo v Ljubljani prav s celovškim KAC.

KAC deluje že od leta 1909, sprva je bil to športni klub, kjer se je odvijalo več športov, hokej na ledu so v klub pripeljali v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Prvo tekmo pa je ekipa odigrala leta 1927. Klub ima sedež v Celovcu, glavnem mestu dežele Koroške. Leta 1933 je KAC Celovec postal prvi avstrijski hokejski prvak izven Dunaja. Skupno je klub zbral 32 naslovov avstrijskega državnega prvaka.

Klubske barve (rdeča/bela) in grb so nespremenjeni od leta 1920, iz tega obdobja izvira tudi vzdevek moštva Rotjacken (Rdeči jopiči).

Na mednarodnem prizorišču glavni dosežki KAC-a segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko se je klub tri leta zapored (1966, 1967, 1968) uvrstil v polfinale evropskega pokala, leta 1969 pa so igrali finale proti CSKA Moskva leta 1969.

Hokej je v Celovcu izjemno priljubljen, zaradi dolge in bogate tradicije pa ima KAC navijače po vsej Avstriji.  V letih 2010 in 2015 je KAC na mestnem nogometnem stadionu odigral zimsko klasiko proti lokalnemu koroškemu tekmecu iz Beljaka, obračun je privabil 30.500 oziroma 29.700 gledalcev.

KAC Celovec je znan po močnem jedru avstrijskih igralcev in dobri hokejski akademiji. Mecenka kluba je bila nedavno preminula milijarderka Heidi Horten.

Zanimivosti o ekipi:

  • Tehnični vodja ekipe, ki tekmuje v AHL, je nekdanji zmaj Andrej Hebar.
  • V letošnji sezoni se je celovški ekipi pridružil slovenski hokejist Jan Muršak.
  • Legendarni celovški igralec Josef ”Sepp” Puschnig je edini avstrijski igralec, ki je v Hockey Hall of Fame.
  • Letos je mesto glavnega trenerja prevzel Kirk Furey, trener vratarjev ostaja Ljubljančan Andrej Hočevar.

3 top igralci:

Jan Muršak – odličen napadalec in najodmevnejši prestop poletja

Nick Petersen – najboljši strelec lige v sezoni 2020/21

Sebastian Dahm – tudi vratar danske hokejske reprezentance

 

Domača arena: Heidi Horten Arena (kapaciteta 4.500)

Klubski barvi: rdeča in bela

Maskota: rdeč zmaj Lindi

Logotip: v uporabi je že od leta 1920

Celovec je glavno mesto Koroške in ima približno 100.000 prebivalcev, tam še vedno živi številna slovenska manjšina. V Celovcu je bil rojen znameniti slovenski fizik Jožef Štefan.

 

 

 

deli članek z drugimi