06. 08. 2023

|

Pia Dukarič, hokejska vratarka

Pia Dukarič je izjemna v mnogih pogledih – študira na elitni ameriški Univerzi Yale, kjer je hokejska vratarka tamkajšnje ženske hokejske ekipe, odlična študentka, je pogumna mlada ženska in izredno zanimiva sogovornica.

Pia je prve hokejske korake naredila v ženski ekipi Olimpije, je otrok zeleno-belega dresa. V otroštvu je z očetom obiskovala hokejske tekme v Hali Tivoli in takoj vedela, da je to šport, s katerim se želi ukvarjati. Po nekaj obiskih treningov je ugotovila, da si želi biti vratarka. Danes ima v ekipi Yala povprečje ubranjenih strelov 93,5 odstotkov, kar jo uvršča med najboljše vratarke ne le univerzitetne severnoameriške lige ampak v svetovnih okvirih. Je tudi prva vratarka slovenske ženske izbrane vrste.

Pot do študija na Univerzi Yale, kjer študira celično, molekularno in razvojno biologije, ni bila lahka, veliko je bilo odpovedovanja in trdega dela, tako na ledni ploskvi kot na študijskem področju. Univerza Yale namreč ne sprejme nekoga le zaradi dobrih športnih rezultatov, ampak so nujne tudi dobre ocene. Pia je na Yale dobila polno štipendijo.

Vseskozi je vztrajala, ni se predala niti, ko jo je na njeni poti zaustavila epidemija covid-19. To obdobje je izkoristila za igranje hokeja in bila prva vratarka moške članske ekipe Bleda. Branila je tudi proti Olimpiji in Jesenicam.

V pogovoru z nami je spregovorila o svoji hokejski poti, o študiju na tej elitni univerzi, ki si jo sicer v ZDA lahko privoščijo le otroci premožnejših družin, o izzivih povezovanja športa in študija, o ciljih, izzivih, ki jih predstavlja ženski hokej…

Pia je res zanimiva sogovornica in pogovor z njo si lahko ogledate na našem YouTube kanalu.

Pia, hvala za pogovor in obisk v Hali Tivoli. Prepričani smo, da te čakajo še številni karierni uspehi.

deli članek z drugimi