18. 05. 2023

|

Māris Bičevskis: KHL je hitrejša in bolj taktična kot češka liga

Letošnje svetovno prvenstvo elitne divizije potekana Finskem in v Latviji, kjer v B skupini tekmujejo tudi naši risi. Latvija je tudi domovina Mārisa Bičevskisa, ki se nam bo pridružil v prihodnji sezoni, trenutno pa je v Latviji.

Māris je kar nekajkrat nastopil v dresu latvijske reprezentance na svetovnih prvenstvih, tokrat pa ga spremlja kot gledalec. Prosili smo ga, da nam odgovori na nekaj vprašaj, nekaj ste mu jih zastavili tudi naši navijači.

Kako priljubljen šport je hokej na ledu v Latviji?
Hokej je najbolj priljubljen šport v Latviji. Imamo odlične navijače, ki spremljajo tako reprezentanco kot klube. Veliko otrok že zelo zgodaj začne igrati hokej na ledu.

Si se zato začel ukvarjati s hokejem? Kaj je spodbudilo odločitev za ta šport?
Živeli smo blizu hokejske arene in starši so nas z bratom in sestro pošiljali na hokejske treninge in tekme. Tako je bila povsem logična posledica, da sem začel igrati hokej.

Igrali ste v različnih ligah; kako se med seboj razlikujejo?

Vsaka liga ima svoj značaj, a na splošno je hokej bolj ali manj enak v kateri koli ligi. Lahko rečem, da je KHL bila verjetno hitrejša in bolj taktična kot na primer češka liga.

S prihodom v Ljubljano menjate tudi ligo – že poznate ICEHL?
V ligi prvakov sem igral proti ekipi Graz99ers, vendar je težko razbrati ključne karakteristike lige z dveh tekem. Zato sem toliko bolj navdušen nad naslednjo sezono, zelo se veselim, da bom spoznal ligo in ekipe.

Kakšni so vaši cilji v ekipi Olimpije?
Ekipa se minulo sezono ni uvrstila v končnico, zato bi bil to moj glavni cilj, da ekipi po svojih najboljših močeh pomagam do ponovne uvrstitve v končnico.

Katere so po vašem mnenju pomembne veščine in vrednote uspešnega hokejista?
Po mojem mnenju so najpomembnejše veščine in vrednote, da si dober soigralec in imaš res visoko  delovno etiko. Potem se je mogoče naučiti vseh drugih veščin, da postaneš uspešen igralec.

Na kaj ste v svoji poklicni karieri najbolj ponosni?
Rekel bi, da so napredovanje v elitno divizijo z reprezentancama U-18 in U-20, uvrstitev v latvijsko člansko reprezentanco in tekmovanje v KHL tiste profesionalne stvari, na katere sem najbolj ponosen v svoji karieri.

Udeležili ste se kar nekaj svetovnih prvenstev – kaj pričakujete od latvijske reprezentance?
Vem, da je na svetovnem prvenstvu vsaka tekma pomembna in da so nasprotniki vsako leto težki, zato upam, da se bo latvijska ekipa na domačem prvenstvu uvrstila v četrtfinale. To bi bilo super.

Slovenska reprezentanca, v kateri je kar nekaj vaših bodočih soigralcev, tekmuje v Rigi. Ali boste spremljali igre, mate kakšno mnenje tudi o slovenski ekipi?
Ja, res je, zdaj je vse skupaj veliko bolj zanimivo in spremljam njihove igre. Začetek ni uspel najbolje, vendar je še vedno čas za zbiranje točk, zato bo zanimivo spremljati rezultate.

Kako najraje preživljate svoj prosti čas?

Svoj prosti čas običajno preživim z družino in prijatelji. Radi odkrivamo in si ogledamo nove kraje, veliko prostega časa preživim v naravi. Če mi čas dopušča, rad igram tenis, squash ali dirkam v kartingu na amaterskih dirkah.

 

deli članek z drugimi