04. 05. 2023

|

Jarmo Sainio je novi pomočnik glavnega trenerja in koordinator mladinskega pogona

Našemu klubu se bo z novo sezono pridružil finski trener Jarmo Sainio, ki bo prevzel naloge pomočnika glavnega trenerja članskega moštva Upija Karhule in bo hkrati tudi koordinator mladinskega pogona. Jarmo Sainio v naš klub prinaša veliko hokejskega znanja in svežo energijo. Njegova pomembna naloga bo tudi razvojno delo z mladimi hokejisti v članski ekipi.

Kot pravi Anže Ulčar, direktor HK SŽ Olimpija, v klubu stremimo k združevanju tekmovalnih ambicij članske ekipe s stalnim izboljševanjem pogojev za razvoj mladih hokejistov. Prav tako želimo gojiti tesno povezanost znotraj organizacije in čim bolj usklajeno delovanje na vseh starostnih ravneh. Jarmo bo tako s svojim znanjem pripomogel k bolj strateškemu delu z mladimi. »V Sloveniji namreč ni veliko priložnosti za nadgrajevanje znanja trenerjev in prepričan sem, da bodo naši trenerji to priložnost zagrabili z obema rokama. Verjamem, da bo Jarmo dodana vrednost naši organizaciji,« je povedal Anže Ulčar.

Jarmo Sainio je na Finskem je končal študij športne vzgoje, specializiral se je za šport mladih. Poleg tega je leta 2014 zaključil specializacijo na znani akademiji v Vierumäkiju s specializacijo treniranja otrok. Ima večletne izkušnje dela z mlajšimi selekcijami, ki si jih je nabiral na Finskem, v Estoniji, Belgiji, na Kitajskem in Madžarskem. Na Finskem je bil osem let vodja trenerjev v različnih mladinskih selekcijah, med drugim tudi v ekipi JYP Jyväskylä. Kot pomočnik trenerja članskega moštva je deloval na Madžarskem.

Jarmo, kje vidite glavne izzive dela pri HK SŽ Olimpija?

S prihodom v Ljubljano k HK SŽ Olimpija dobivam izjemno priložnost za nov korak v karieri. Rad imam izzive in neprestano učenje, prepričan sem, da je Olimpija je odlična priložnost, da naredim nekaj pozitivnega, pomagam ekipi in klubu. O klubu in mestu sem slišal same dobre stvari, navsezadnje nisem prvi Finec v klubu. Glavni izzivi bodo usmerjeni v izobraževanje in vzgojo lastnega mladinskega pogona ter predvsem, da mladi dobijo priložnost in postanejo močna in trdna osnova profesionalne ekipe.

Študirali ste športno vzgojo in se specializirali za treniranje in upravljanje klubov s poudarkom na mladih, vaš glavni šport je bil seveda hokej. Kakšno znanje ste pridobili?

Študij mi je dal odlično osnovo in resnično veliko sem se naučil o tem, kako deluje človeško telo. A po mojem mnenju sem glavno znanje pridobil z delom na terenu, z različnimi klubi in ljudmi, s pomočjo katerih sem pridobil veliko dragocenih izkušenj in uporabnih znanj.

V preteklih letih ste sodelovali z mlajšimi ekipami, kakšne so bile vaše naloge?

Moje naloge so bile usmerjene v sodelovanje s trenerji, ki trenirajo otroke. V različnih mestih in klubih sem opravljal zelo podobno delo, a vseeno s popolnoma drugačnimi modeli. Nekje je bilo več izobraževanja trenerjev, drugod je bilo pomembno, da jih opolnomočimo, jim damo prostor in poskrbimo, da imajo vse na voljo, da trenirajo in imajo vse, kar potrebujejo za to. Seveda vse temelji na zaupanju med trenerjem in mano.

V našem klubu boste opravljali naloge pomočnika trenerja, prav tako pa boste odgovorni za razvoj mladih igralcev v prvi ekipi. Kakšne bodo vaše prioritete? Kakšen je vaš pristop?

Moj pristop je temelji na finskem slogu. To pomeni več pogajanj in da poskušamo stvari narediti na tak način, da igralec razume, zakaj in kaj naj počne. Z mojimi izkušnjami lahko tako dosežemo neko trajno učenje. Gre za pristop, ko je pomembno, da se igralci določenih veščin in zanj naučijo in jih trajno usvojijo.

Odgovorni boste tudi za usklajevanje mladinskega programa. Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili?

Najprej se želim spoznati z ljudmi. Moj cilj je, da se zbližamo, spoznamo, vemo kako funkcioniramo, da nam ni nič težko, smo prijatelji in konflikte rešujemo tako, da se usedemo in rešimo. Moja filozofija je, da se lahko prepiramo o temi, vendar nikoli z osebo.

Kakšni programi se vam zdijo primerni za mlajše ekipe? Boste vpeljali kakšne spremembe in kakšne?

Zaenkrat ne morem govoriti še nič o spremembah, ker še ne vem dovolj. Ampak meni se zdi zelo pomembno, da te otroke, ki pridejo k nam, pripravimo do tega, da se zaljubijo v šport in potem še v hokej na ledu. In ko to naredimo, ko ta korak uresničimo, potem je pot do vrhunskega športnika odprta in marsikaj dobrega se lahko zgodi.

Prihajate s Finske, države hokejskih olimpijskih in svetovnih prvakov. Kaj hokej pomeni povprečnemu Fincu?

Hokej je nekaj, kar povezuje ljudi na Finskem. Vsi navijajo za reprezentanco in jo spremljajo. Vsi gledajo in navijajo. Trenutno vsi sledijo reprezentanci, tudi tisti, ki zares ne marajo tega športa. Hokej sicer ni največji šport na Finskem po številu igralcev, vendar velika večina Fincev spremlja ta šport.

Tudi sam sem igral hokej, a sem se moral pri 21. letih od profesionalnega športa zaradi poškodbe kolena posloviti. A če sem iskren, nikoli nisem bil vrhunski igralec, moja minutaža ni bila nikoli prav velika. Potem pa sem našel področja športa, kjer lahko dam bistveno več in bolje.

Kaj radi počnete v prostem času?

Rad se ukvarjam z različnimi športi in se seveda trudim, da ostajam v formi. Počnem različne stvari, a vedno moram paziti na koleno. Zdaj bom začel svojo tretjo sezono igranja golfa. In mislim, da vsak igralec golfa ve, kako te ta šport lahko zasvoji. Ob prostih trenutkih pa rad primem tudi za kitaro.

deli članek z drugimi