12. 01. 2024

|

HK SŽ Olimpija začenja sodelovanje z Gimnazijo Šiška in ŠC PET

V HK SŽ Olimpija se zavedamo pomena izobrazbe in celostnega osebnostnega razvoja, kar se še posebej izrazito kaže pri mladih športnikih. Zato smo se odločili, da svoje sile usmerimo v združevanje športa, izobrazbe in celostnega osebnega ter življenjskega razvoja. Mladostnikom želimo predstaviti in omogočiti ustrezen šolski program, ki združuje hokej in šolo. S tem namenom začenjamo projekt ”Hokej in šola” v sodelovanju z Gimnazijo Šiška – športni oddelek in Šolskim centrom za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana (ŠC PET) – športni oddelek.

V omenjenih športnih oddelkih imajo dijaki povečan obseg športne vzgoje, ki se lahko prilagaja s treningi na ledu ali v fitnesu. Vsi razredi imajo tudi športne koordinatorje, ki komunicirajo z našimi trenerji in se usklajujejo v primeru problemov v šoli ali na treningih. Obe šoli imata v bližini tudi dijaški dom.

Gimnazija Šiška – športni oddelek

V športni oddelek Gimnazije Šiška se lahko vpišejo kategorizirani športniki, ki jim nacionalna panožna športna zveza podeli status A, B ali C. Vsi dijaki športniki imajo na voljo športnega koordinatorja, ki skrbi za stike s trenerji in pedagoškega koordinatorja, ki po potrebi skrbi za prilagajanje učnih obveznosti. Ocenjevanja so napovedana vnaprej, vsem dijakom športnikom je po potrebi na voljo tudi dodatna učna pomoč. Dobre prakse v športnih oddelkih pa prenašajo tudi v splošne oddelke.

Športna vzgoja poteka v različnih športnih objektih, med katerimi so poleg šolske telovadnice, fitnesa in male šolske telovadnice tudi dvorana športnega društva GIB, atletski stadion ter ostale športne površine Parka Ljubljana, rokometni oddelek pa uporablja še dvorano v Hali Tivoli. Dijakom so sicer na šoli na voljo tudi plezalna stena, plesna dvorana in strelišče.

Ob sofinanciranju so dijakom na voljo še storitve fizioterapije in psihološko svetovanje, ki ga izvaja skupina športnih psihologov. Ob morebitnih poškodbah imajo na voljo tudi posebej opremljen prostor za vadbo poškodovanih in regeneracijo.

V okviru šole delujeta tudi dijaški dom in kuhinja, v kateri pripravljajo vse dnevne obroke od zajtrka do večerje (posebnost so športna malica, športno in vegetarijansko kosilo).

Srednja šola ŠC PET – športni oddelek

ŠC PET je prva tehniška in strokovna šola v Sloveniji, ki dijakom športnikom poleg kvalitetnega vzgojno-izobraževalnega procesa omogoča poglobljeno sodelovanje s klubi in številne dejavnosti, ki služijo kot podpora na njihovi športni poti. Na tem področju imajo že več kot desetletne izkušnje.

Na obeh programih spodbujajo dijake k dvojni karieri in jim omogočajo hkratno pridobivanje srednješolske izobrazbe ter uspešno napredovanje v športu. Šola je tudi prejemnik ”Certifikata Športnikom prijazno izobraževanje”, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije.

Model dela v oddelkih z dijaki športniki vsebuje redno spremljanje učno-vzgojnega in športnega procesa dijaka športnika skozi celoten potek izobraževanja v sodelovanju s starši, trenerji, klubi, nacionalnimi panožnimi zvezami ter športnimi zdravniki in šolsko svetovalno službo.

Športna vzgoja na šoli poteka v sodobnih in funkcionalno opremljenih prostorih, je poleg športne dvorane tudi fitnes s primerno opremo in ogledali ter galerijo, ki poleg namiznega tenisa nudi pestro izbiro gimnastičnih orodij. Dvorana je primerna tudi za aerobiko, ples, sproščanje in borilne športe. Najnovejša pridobitev šole pa je soba za preventivo in rehabilitacijo, ki nudi dijakom možnosti, da v skupnem sodelovanju s strokovnjaki s športnega in medicinskega področja (športni pedagog, trener, zdravnik in kineziolog) opravijo celostno vadbo v procesu rehabilitacije ali dobro načrtovano preventivno vadbo za preprečevanje poškodb.

Predstavitev športnih oddelkov bo vključena tudi v informativnih dnevih obeh šol na Gimnaziji Šiška in ŠC PET.

deli članek z drugimi