skip to Main Content
V tekmi z ogromno izključitvami boljši ljubljanski hokejisti

Hokejski vikend se je v nedeljo zaključil s tekmo mladincev.

Avtor: Rok Zupanc

V goste so prišli Kranjčani. V prejšnji sezoni so Kranjski hokejisti veljali za ene izmed glavnih favoritov za najvišja mesta, v letošnji sezoni pa se ob menjavi generacij še niso najbolje znašli. Pred tem krogom so se nahajali na zadnjem mestu prvenstvene lestvice. Ekipi sta v letošnji sezoni eno tekmo že odigrali. V prvem krogu so v Kranju zmagali Zmaji. Vendar vse to ne pomeni nujno, da bi morala biti naloga za Olimpijo lahka. Kranjčani so ob slabših rezultatih večino tekem vseeno odigrali z dokaj izenačenim rezultatom, tako da je bilo jasno, da se bodo morali Zmaji za nov uspeh zelo potruditi. In res je bilo tako.

Prva tretjina je bila v bistvu še najbolj mirna. Prvi strel na tekmi so sprožili Zmaji in sicer v 2. minuti. Malce bolj ša se je tekma razživela po 3. minuti, ko sta ekipi zaradi obojestranske izključitve zaigrali v igri 4-na-4. Najlepšo priložnost v takšni igri je imel Žiga Keber, ki je sam zadrsal proti nasprotnikovemu vratarju, a ni bil uspešen. So pa nekaj nevarnih strelov sprožili tudi gostje. Nato je prišla na vrsto 5. minuta. Najprej je po levi prodiral Žiga Keber, a je bil vratar gostov dovolj previden, da je plošček odšel za vrata. Gostje so že skoraj krenili v nov napad, ko so Zmaji plošček priborili nazaj. Gregor Žeželj ga je lepo podal do Lan Matije Jana, ki je z desne strani neubranljivo zadel v zgornji kot mreže. A kakor hitro se je igra v uvodnih minutah razživela, je po tem zadetku ponovno malce “zaspala”. V naslednjih minutah smo namreč gledali bolj raztrgano igro z veliko drsanja “gor in dol”. Vmes je bilo sicer nekaj nevarnih strelov na obeh straneh, a zares izrazitih priložnosti ni bilo.

Igra se je ponovno malce razživela šele proti koncu prve tretjine, ko so napadi obeh moštev postajali nevarnejši. V enem izmed takšnih napadov so Zmaji skorajda povedli, a žal je vratar strel ubranil in sledil je hiter protinapad po levi strani za goste. Gostujoči napadalci so bili bolj spretni in potinapad se je zaključil z zadetkom. Izid je bil tako v 17.minuti izenačen, to pa je bil tudi končni rezultat prve tretjine.

Avtor: Rok Zupanc

Očitno Ljubljančani z izidom prve tretjine niso bili zadovoljnji, saj so v drugo krenili bistveno bolj napadalno. Že po prvem sodniškem metu so silovito krenili v napad. Najprej je poizkusil Mark Sojer, nato Nik Pratneker Hatič, nato pa še ostali. A začetni pritisk, ki je trajal celo minuto, je na koncu rezultiral “le” v izključitvi na strani gostov.  Pritisk Ljubljančanov se je tako nadaljeval. Nekajkrat je s strelom poizkusil še Gregor Žeželj, a plošček ni našel poti v mrežo. Vmes so do svoje priložnosti prišli tudi gostje. Ob ukradenem ploščku so hitro zadrsali v protinapad, a izkazal se je domači vratar Ian Sotlar. Kazen gostov se je skorajda iztekla, nato pa je 13 sekund pred zaključkom kazni prišlo do nove izključitve. Zmaji so napadli v igri s 5-na-3, a to je trajalo le 13 sekund, kar je bilo dovolj za en strel Marka Sojerja, ki pa ni bil uspešen. Sledili so novi streli in nov pritisk na vrata. A gostje so se ubranili in v 25.minuti sta bili moštvi ponovno na ledu v polni zasedbi. Uvodne minute z izključitvami so igro razživele in ta ni bila več tako “raztrgana” kot v prvi tretjini.

V 29. minuti je najprej sledil dober prodor Marka Sojerja, takoj za tem pa še dober strel Žige Mehleta. Ob teh napadih in gneči pred gostujočimi vrati je za nekaj časa Kranjski vratar ostal še brez palice. A vse to spremembe izida ni prineslo. Je pa do spremembe prišlo že v naslednji minuti. Plošček je v napadalni tretjini Zmajev prišel ob ogrado na desni strani. Sledilo je prerivanje za plošček. Po nekaj sekundah borbe sta bila uspešnejša Žiga Keber in Gregor Žeželj, ki sta plošček spravila v sredino pred vrata. Morebiti je bil to celo strel pred vrata, a kakorkoli že, vratar je ta plošček še ubranil. Ni pa mogel več ubraniti odbitka, ki ga je Luka Povirk spretno potisnil v mrežo.

Zadetek in vodstvo Zmajev z 2:1 je borbene goste kar malce zmedlo, tako da so ti že kmalu po zadetku storili nov prekšrek za izključitev. To je seveda pomenilo nov pritisk na gostujoča vrata, ki pa ni bil uspešen. Tu pa se je ritem domačih ustavil. Do konca tretjine je bilo še sicer malce več kot 7 minut, a v tem času so si Zmaji v zaporedju pridelali kar 5 izključitev. V vsem tem času so zgolj 15 sekund igrali v polni postavi. Mladi igralci Olimpije so morali “garati” in braniti manjko igralca na ledu. Nekaj časa so bili gostje v prednosti 5-na-4, nekaj časa pa celo 5-na-3. A vse te izključitve spremembe izida niso prinesle in kar malce razburjeni igralci so komaj dočakali pisk sirene, ki je označil konec druge tretjine.

Avtor: Rok Zupanc

Izključitve pa se z novo tretjino niso zaključile. Že v štartu sta ekipi pričeli igro s 5-na-4 v korist gostov, saj je bil zadnji prekršen storjen prav na koncu druge tretjine. Nato pa je bil že v prvi minuti izključen nov igralec Olimpije. Ponovila se je igra 5-na-3, a ko so Zmaji zadrsali v igri 5-na-4 je sledila še ena izključitev in ponovno borba v igri 5-na-3. Vse te izključitve so seveda preprečevale igralcem Olimpije, da razvijejo lasten tempo v igri in da morebiti v tekmi prevzamejo pobudo. Vendar vse te izključitve hkrati niso prinesle prednosti gostom, ki enostavno nismo zmogli premagati borbeno domačo obrambo. Po praktično 13 minutah igre z enim ali dvema igralcema manj so se izključitve na strani Olimpije zaustavile.

A to ni pomenilo, da bosta ekipi končno zadrsali v polnih postavah. Moštvi sta namreč v polnih postavah igrali le približno eno minuto, ko so se pričele vrstiti izključitve na strani Triglava. Videli smo kar 4 zaporedne izključitve na strani gostov. Tu se je slika iz prejšnjih minut obrnila. Gostje so se z borbeno igro branili, domači igralci pa enostavno nismo znali zadeti. Pristransko bi sicer lahko ocenili, da so bili Zmaji v času prednosti igralca ali dva več na ledu bolj nevarni, kot prej gostje. A štejejo le zadetki in teh ni bilo.

Ko se je niz 4 izključitev na strani gostov zaključeval, pa situacija enostavno ni hotela, da bi moštvi zaigrali v polnih postavah. Nekaj sekund preden se je zadnji izključenih gostujoči igralec vrnil na led, je namreč prišlo do izključitve na strani domačih. In tudi tu smo nato videli niz izključitev. Zapored so bili izključeni kar trije Ljubljanski igralci. Šele v 56. minuti se je val izključitev zaključil. Ekipi sta torej z zgolj “nekaj sekundnimi” presledki igrali v takšni ali drugačni igralski prednosti več kot polnih 20 minut igre, kar bi lahko morebiti bil celo nekakšen rekord.

Pri tem je seveda zanimivo, da v vseh teh 20+ minutah niti ena ekipa ni izkoristila enega ali celo dva igralca več na ledu. Še bolj pa je pri tem zanimivo, da je zadetek padel še v isti minuti, ko sta ekipi končno zaigrali v polni postavi. Konec 56. minute je namreč sledil strel z modre črte v napadalni tretjini Olimpije. Strel ni bil preveč močan, je pa bil zato toliko bolj natančen. Vratar gostov ga je sicer ubranil, a le toliko, da je Ljubljanskim napadalcem uspelo plošček obdržati pred vrati. V gneči je bil nato najbolj spreten Luka Povirk (podaja pa je pripadala Gregorju Žežlju) in Zmaji so povedli s 3:1.

Avtor: Rok Zupanc

Do konca je bilo sicer še nekaj več kot 4 minute, a glede na razplet in težavo s katero sta ekipi dosegali zadetke, se je v tem trenutki tekma zdela odločena. V resnici je tudi bila, a da temu vsaj na videz še ni tako, je ponovno poskrbela sodniška piščalka. V 57.minuti je bilo klopi domačih dosojena še napačna menjava in v zadnjih minutah so lahko gostje ponovno napadli z igralcem več na ledu. A po vseh teh dogodkih, preobratih in igrah z igralcem več ali manj, moči za preobrat ni bilo več. Tekma se je brez posebnih priložnosti zaključila in rezultat 3:1 je obveljal tudi kot končni rezultat.

V tekmi smo torej skupno videli 20 izključitev za 2 minuti (12 na strani Olimpije, 8 na stranih gostov). Od tega jih je bilo kar 16 dosojenih v zadnjih 30 minutah igre. Dokaj nenavadna statistika za tekmo, ki v resnici sploh ni bila groba. Pravih prekrškov ali naletov, ki morebiti sploh ne bi sodili na mladinske tekme v resnici ni bilo. Videli smo le celo vrsto manjših prekrškov in očitno zelo strog sodniški kriterij. Pri vsem tem pa je zanimo dejstvo, da so zadetki padali zgolj v trenutkih, ko sta obe ekipi igrali v polnih postavah. Ekipi si torej zaslužita hkratni pohvali za odlično branjenje v igri z igralcem ali dvema manj ter hkratni kritiki za napade v igri z igralcem ali dvema več.

Kakorkoli že, zmaga Olimpije je bila na koncu zaslužena in nove tri točke so ostale doma. Ne preostalih tekmah so Jeseničani premagali Maribor s 4:0, igralci Slavije in Crvene zvezde pa so imeli dvojni program. V soboto so bili boljši Beograjčani s 3:1, v nedeljo pa Založani s 6:1. Založani trenutno tudi vodijo na prvenstveni lestvici, Olimpija pa se s 4 točkami manj in 2 manj odigranima tekmama nahaja na 4. mestu.

Prvenstvo se za Zmaje nadaljuje že v nedeljo, ko sledi gostovanje v Beogradu.

 

Fotografije s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer lahko celotno dogajanje v kategoriji mladincev spremljate na tej povezavi.

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top