skip to Main Content
V slovo vratarju Tonetu Galetu

Tone Gale je bil po mnenju mnogih eden najboljših hokejskih vratarjev vseh časov v Sloveniji, konec tedna nas je zapustil za vedno. Kot igralec je večino kariere preživel pri ljubljanski Olimpiji, kasneje pa pri klubu delal z mladimi.

Gale je bil Jeseničan, rojen 26. marca 1944, a se je že pri 17 letih preselil v Ljubljano, kjer je vso svojo kariero branil v dresu Olimpije. Za reprezentanci nekdanje Jugoslavije je med leti 1961 in 1973 odigral 112 tekem in nastopil na treh olimpijskih igrah (1964 v Innsbrucku, 1968 v Grenoblu in 1972 v Sapporu). Nastopil je tudi na osmih svetovnih prvenstvih, od tega je bil trikrat izbran za najboljšega vratarja svetovnega prvenstva skupine B.

Za najboljšega vratarja je bil izbran tudi na olimpijskih igrah v Grenoblu. Tudi zaradi tega ga je moštvo New York Rangers povabilo v pripravljalni kamp in v pripravah na ligo je tudi trikrat zaigral zanje, a v ligi NHL na uradnih tekmah ni nikdar nastopil. V sezoni 1968/69 je igral v profesionalni ligi EHL (Eastern Hockey League) in za moštvi Syracuse Blazers ter Clinton Cornets odigral 58 tekem. Kariero je končal na nesrečen način na svetovnem prvenstvu v Gradcu leta 1973. Na tekmi proti ZDA (izid je bil 6:6) je dobil plošček, ki je prebil masko – takrat vratarji še niso imeli čelade in zaščitne mrežice – v oko in njegova kariera je bila zaradi poškodbe končana,. Leta 2007 je bil sprejet tudi v Hram slavnih slovenskega hokeja, je ob smrti vratarja zapisal dr. Andrej Stare za HZS.

Foto: dokumentacija dr. Andreja Stareta/HZS

Tone Gale je svoje bogate vratarske izkušnje delil tudi z državno reprezentanco. Pomembno pa je prispeval k razvoju mladih hokejistov pri HK Olimpija.

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top