skip to Main Content
V klubu nas je obiskal Klemen Mohorič

Klemen Mohorič je večino svoje aktivne hokejske kariere preživel v vratih Olimpije, branil je tudi za slovensko reprezentanco. Po koncu aktivne hokejske kariere pa se je podal v trenerske vode. V prijetnem srečanju je spregovoril o svoji športni in trenerski poti, izkušnjah iz tujine in povedal, kaj bi danes v svoji karieri naredil drugače.

Klemen je z nami delil svojo zgodbo. V Ljubljano v člansko ekipo je prišel z Bleda. Med kariero je imel večkrat težave s poškodbami, zato se je po koncu sezone 2007/08 igralsko upokojil. V svoji karieri se je preizkusil tudi v Severni Ameriki, v Belorusiji in Italiji, branil je tudi mrežo slovenske reprezentance.

Po koncu kariere je sprva prodajal hokejsko opremo, a se potem hitro preusmeril v trenersko delo, ki mu izredno leži. Kratek čas je bil na Jesenicah, večino časa pa je trener vratarjev v KHL, drugi najmočnejši ligi na svetu. V KHL opravlja trenersko delo od leta 2012, pot pa ga je vodila od Medveščaka, do Slovana iz Bratislave, Vladivostoka, Nižnega Novgoroda do Magnitogorska, kamor odhaja v začetku julija. S podpisom pogodbe za Metallurg Magnitogorsk, ki je že dvakrat osvojil ligo KHL, takšen cilj ima klub tudi v prihodnji sezoni, je postal eden najbolje plačanih slovenskih športnih trenerjev.

Kot trener vseskozi skrbno vlaga v svoje znanje in se redno izobražuje v Severni Ameriki. Izpostavil je pomen resnega in vztrajnega dela. ”Veliko je odpovedovanja, za katerega nihče ne ve. A če sem imel pri igralski karieri nekaj več smole, imam pri trenerskem delu malo več sreče,” je povedal. Svoje delo opravlja z velikim veseljem in predanostjo.

V pogovoru nam je povedal, kako so organizirani klubi v KHL in kako liga in kako se pripravljajo na tekme. Klemen se je naučil tudi rusko, da lažje dela s svojimi varovanci. Njegovi treningi in pristop so izrazito individualni. Predvsem znanje ruščine je bil tudi velik plus pri novemu delodajalcu v Magnitogorsku.

V klubu so zelo resno zastavili zgodbo, naš cilj je osvojitev Gagarinovega pokala in vsi že zdaj delamo za ta cilj. Izzivi so res veliki. S klubom sem v rednem stiku, trenutno delamo na daljavo, 1. julija pa grem v Rusijo”, je povedal Klemen, ki bo v naslednji sezoni treniral svetovnega in olimpijskega prvaka Vasilija Košečkina, svetovnega prvaka s finsko reprezentanco Juho Olkinuoro in mladega perspektivnega vratarja Gleba Nosova.

In kako se loteva takšnih izzivov? ”Vsakemu rečem, naj bo to, kar je. Potem pa delamo naprej in izpopolnjujemo stvari,” je povedal. Tudi sicer veliko pozornost namenjajo analizam in različnim vidikom priprave igralcev – od prehrane, do tega, kako igralci funkcionirajo izven ledu. Našim mladim hokejistom je ob tem svetoval, naj se osredotočijo na to, kaj oni lahko dajo.

Bi danes, ko gleda nazaj, v svoji karieri kaj spremenil? ”Zagotovo bi se bolj resno lotil šole. To je zelo pomembno. Ko sem bil v Ameriki, bi lahko z boljšimi šolskimi rezultati dobil štipendijo in ostal tam dlje časa,” je povedal Klemen in našim mladim hokejistom svetoval: ”Imejte svoj fokus. Ko se učite, se osredotočite le na učenje. Bodite fokusirani, potrudite se. Tako boste boljši tudi v hokeju, saj boste imeli tudi na ledu več fokusa. Utrujenost ne sme biti izgovor, da se ne bi učili. Šola je pomembna.”

Klemen je z veseljem odgovarjal tudi na vprašanja gostov. Med drugim povedal, da ga je med slovenskimi vratarji najbolj navdušil Cveto Pretnar. Predvsem pa ga veseli, da je dvorana Tivoli doživela prenovo in da se pod dvorano obeta tudi pomožna ledna ploskev. Tudi v prihodnje ostaja trener vratarjev v slovenski reprezentanci.

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top