skip to Main Content
Prva zmaga članic v mednarodni ligi EWHL!

Vikend je prinesel nov dvojni program za naše članice v mednarodnem tekmovanju EWHL.

Glede na to, da so bile članice do sedaj navajene tekmovati zgolj v državnem prvenstvu, kjer se je skozi celotno sezono odigralo po 10 tekem, je preskok v mednarodno EWHL ligo, kjer se tekme sledijo iz tedna v teden, vsekakor velika sprememba. In tu ne gre zgolj za količino tekem. Vsekakor je kvaliteta tekmic na bistveno višjem nivoju kot v državnem prvenstvu.

To se je poznalo tudi pri dosedanjih rezultatih. Članice so sicer prikazale nekaj borbenih iger in na trenutke se je videlo, da dekleta znajo igrati hokej. A skupno gledano so vse dosedanje tekme izgubili in uvodna sezona v tekmovanju je bolj namenjena pridobivanju izkušenj, kot pa dejanski borbi za visoka mesta.

Kakorkoli že, dekleta so želela dobre igre ponoviti tudi ta vikend in to jim je več kot uspelo. Najprej je bila v soboto na vrsti tekma v Salzburgu. Ekipa DEC Salzburg se trenutno nahaja na 5. mestu prvenstvene lestvice. Nahaja se torej tik za mesti, ki vodijo na Final-4 turnir in vsekakor gre za ekipo, kjer bi bilo vse razen poraza v bistvu veliko presenečenje.

In res so bile Salzburžanke bojše tekmice. Ne glede na to, da je bilo razmerje v strelih občutno na strani domačink, pa so lahko bili v Ljubljanskem taboru s tekmo še kar zadovoljni. Če nič drugega, Ljubljančakam ni manjkalo borbenosti, v vratih pa je blestela Pia Dukarič. Domače igralke so prvič zadele v 17. minuti in to je bil tudi končni rezultat prvega dela igre. Minimalno vodstvo favoriziranih domačink se je povečalo šele v drugi tretjini. Prednost domačink je v tem delu igre narasla na 4:0. V zadnjem delu pa je borbenost naših igralk ponovno prišla do izraza. Kljub stalnemu pritisku na Ljubljanska vrata in kljub temu, da so igralke Olimpije morale odslužiti nekaj kazni, je izid ostal nespremenjen. 4:0 je bil tudi končni rezultat.

Okrepljene z optimizmom so igralke Olimpije v nedeljo pričakale ekipo Lakers Karanten iz Beljaka. Z eno zmago v dosedanjih tekmah so bile tekmice kar pravšnje, da smo lahko pričakovali novo zanimivo tekmo. In res je bilo tako.

Tekma se za naše igralke sicer ni pričela najbolje, saj so gostje v vodstvo prišle že v 2. minuti. Ljubljančanke so izgubile plošček na sredini igrišča na levi strani. Gostujoča napadalka je krenila v samostojni napad, kjer je bila uspešnejša od naše vratarke. A ta hiter zadetek naših igralk ni zmedel. Gostje so sicer občasno pritiskale na vrata domačink, a naša vratarka Pia Dukarič je bila ponovno razpoložena in pravih priložnosti za povišanje vodstva niti ni bilo. Postopoma se je pristik izpred domačih vrat preselil pred vrata gostij. Posebej je bilo to očitno v 8. minuti, ko so igralke Olimpije zaigrale z igralko več na ledu. Tega sicer niso izkoristile, a ko se je kaznovana igralka vrnila na led, je bil plošček še vedno v obrambni tretjini gostujoče ekipe. Prišlo je do sodniškega meta, ki so ga dobile Ljubljančanke. Uspešna je bila Irena Kraner. Plošček je prišel do Julije Blazinšek, ki je z natančnim strelom iz sredine dosegla izenačujoč zadetek.

Po zadetku so pobudo zopet prevzele gostje, a domače igralke so se z zadetkom kar malce razbremenile in večjih težav pri branjenju niso imele. V 17. minuti so nato Ljubljančanke ponovno udarile. Na sredini igrišča si je na levi strani plošček priborila Pia Pren, ki je silovito krenila v protinapad. Pridrsala je sama pred gostujočo vratarko in jo z natančnim strelom premagala za prvo vodstvo ekipe v EWHL tekmovanju (podaja je bila pripisana Tamari Breznik). Po zadetku je ponovno sledil pritisk gostij, ki se je v zadnjih minutah samo še stopnjeval. Zapored sta bili izključeni dve Ljubljanski igralki in ekipa se je branila v igri 5-na-3. Zadetka ni bilo in 2:1 je bil tudi končni rezultat prve tretjine.

Kazni Ljubljančank so trajale tudi še v uvodnih trenutkih druge tretjine, a časa da bi prišlo do spremembe rezultata ni bilo. So pa bile gostje v nadaljevanju ponovno več pri ploščku. Nekajkrat je bilo vroče pred našimi vrati, a Ljubljanska obramba, z vratarko Pio Dukarič na čelu je bila nepremagljiva.

Podobna igra se je nadaljevala tudi v zadnji tretjini. Gostje so napadale, Ljubljanska obramba pa jih je vedno znova in znova zaustavila. Proti koncu tekme je postajalo vidno, da pritisk počasi popušča. Domače igralke so bile vedno bolj in bolj nevarne. V 58. minuti si je tako Eva Dukarič priborila plošček v lastni tretjini na desni strani. Zadrsala je v napad in na sredini igrišča lepo podala Tamari Breznik na levo stran. Tamara je zadrsala proti vratom in z natančnim strelom povišala vodstvo Olimpije na 3:1. Zadetek je gostujoče igralke popolnoma zmedel. Takoj po sodniškem metu so domače igralke ponovno krenile v napad. Nekaj trenutkov je bil plošček na desni strani, nato pa je sledila podaja na levo do Julije Blazinšek. Plošček je bil malce prehiter in Julija ni več uspela sprožiti strela na gostujoča vrata. Je pa zato plošček lepo podala v sredino, kjer ga je v gol spretno potistnila Irena Kraner. V tem trenutku je bila tekma v Kranju (zaradi zasedenosti ledene dvorane v Zalogu je bila tekma tokrat odigrana v Kranju) odločena. 4:1 je bil na koncu tudi končni rezultat.

S prvo zmago se je ekipa pod vodstvom trenerja Francija Ferjaniča umaknila z dna lestvice in se prebila na 7. mesto. Prihajoči vikend pa Ljubljančanke ponovno čaka dvojni spored.

V soboto bo na sporedu tekma z Dunajčakami, ki bi morala biti sicer na spoerdu že na začetku sezone. Tokrat bo tekma v Mariboru. V nedeljo pa, prav tako v Mariboru, Ljubljančanke pričakujejo še Neuberg Highlanders. To je ekipa, ki se trenutno nahaja na zadnjem mestu še brez zmage. V nedeljo bodo torej igralke imele novo priložnost za novo zmago.

 

Statistiko in ostale podrobnosti s sobotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko in ostale podrobnost z nedeljske tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video posnetek celotne nedeljske tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer lahko celotno dogajanje pri članicah spremljate na tej povezavi.

 

Zapisal: Vladimir Ban

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top