skip to Main Content
Prva polfinalna tekma Mladincev pripadla gostom z Jesenic

Petek 10.3 je prinesel prvo polfinalno tekmo državnega prvenstva Mladincev.

V Tivoli je pripotovala ekipa z Jesenic. Glede na to, da so naši Mladinci v rednem delu prvenstva osvojili prvo mesto, sovrstniki z Jesenic pa četrto, bi lahko nekdo pomislil, da so Zmaji v tekmo vstopali kot favorit. Vendar temu ni bilo tako. Vemo, da imajo Jesenice v kategoriji Mladincev odlično ekipo (nenazadnje večji del U-18 reprezentance sestavljajo ravno ti fantje), ki pa je bila zaradi obveznosti v napornem EBYSL tekmovanju, dostikrat nepopolna v rednem delu tekmovanja U-18. Danes so gostje prišli v polni postavi in za končnico prvenstva je to seveda pričakovano ter pravilno.

Trener Ildar Rahmatullin se je tega zavedal in je skušal po svojih najboljših močeh ekipo ustrezno pripraviti na težko tekmo.

Vendar se žal ni izšlo po načrtih. Jeseničani so dokaj hitro vzpostavili premoč na ledeni ploskvi. Sicer igra v prvi tretjini ni postregla z veliko razburljivimi situacijami, a vseeno so bili gostje boljši nasprotnik. Večina časa se je plošček nahajal na njihovih palicah in večino časa se je igra odvijala v obrambni tretjini Zmajev. Nenazadnje to nakazuje tudi statistika strelov na gol (18:4 v korist gostov). A zanesljivi vratar Ljubljančanov Val Usnik ter borbena igra v obrambi je poskrbela, da v prvem delu zadetkov (in kot rečeno tudi resnih priložnosti) nismo videli.

Nekaj več živahnosti na ledeni ploskvi smo videli v začetku druge tretjine. Prva polpriložnost se je ponudila domačim, ko so v napadalni tretjini kombinirali Marcel Lavriša, Urh Ilič ter Žan Vuk, a žal brez uspeha. Sledilo je nekaj boljših priložnosti gostov, nato pa smo videli še hiter protinapad Marka Stražišarja. Oba vratarja sta delovala zelo zanesljivo, tako da so mreže še vedno ostale nedotaknjene. V nadaljevanju pa so se napadi gostov pričeli stopnjevati, tako da je ponovno več dela imel Val Usnik. Igra v drugi tretjini se je počasi prevesila v zadnji del in že je kazalo, da bodo tudi to tretjino Zelenim s svojo borbenostjo uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno. A proti koncu tretjine so gostujoči napadalci vseeno prišli do svojih minut.

V 37.minuti so gostje dobili buli v obrambni tretjini Ljubljančanov. Dolgo časa so kombinirali v napadu in domačim branilcem ni uspelo ploščka odbiti iz tretjine. Po nekaj strelih je nevarno ustrelil Tim Ivančevič, Val Usnik je strel ubranil, a je odbitek prišel do Jake Sodje, ki je plošček potisnil v mrežo. Po dolgi igri v obrambi je prejet zadetek na koncu druge tretjine Zmajem očitno malce odvzel koncentracijo, tako da so bili gostje nevarni tudi v preostalih minutah. V zadnji minuti so Ljubljančani pridobili plošček v svoji tretjini in krenili v hiter protinapad. Obrambni igralci Olimpije so krenili v menjavo, napadalci pa v napad. Vendar so Jeseniški branilci plošček hitro pridobili nazaj, Ljubljanski branilci pa so bili pri menjavi malce prepočasni, tako da so v nevaren protinapad prešli gostje. Sam se je pred vratarjem znašel Gašper Korošec, ki je zgolj 17 sekund pred koncem tretjine povišal vodstvo na 2:0. S tem se je tretjina tudi končala. Tik pred piskom je nato za nameček nov prekršek za izključitev storil še domači igralec.

Zadnja tretjina se je tako pričela s prednostjo gostov 2:0 ter igro z igralcem več na strani gostov. Gostje prednosti niso izkoristili. V 44.minuti so po prekršku nad Žan Vukom prednost z igralcem več prvič na tekmi dobili domači. Nekaj priložnosti so si med pritiskom ustvarili. Mogoče je bil še najbolj nevaren strel Timoteja Eriča z modre črte, a gostujoči vratar Žiga Kogovšek je bil tudi tokrat zanesljiv. Ekipi sta prešli v polno postavo in nadaljevala se je podobna igra, kot smo jo videli v prvih dveh tretjinah: terenska premoč gostov (v zadnji tretjini sicer malo manjša), občasni nevarni streli gostov, ki jih je Val Usnik zanesljivo ubranil ter občasni poizkusi protinapadov domačih). Tekma se je še zadnjič razživela šele proti koncu tretjine. Po nekaj resnejših priložnostih na obeh straneh, je minuto pred koncem v napad zadrsal Mark Stražišar in gostujoči branilci so s prekrškom preprečili, da bi tik pred vrati nevarno streljal. Še preden pa so do ploščka prišli gostje, sta do nevarnega strela prišla še Marcel Lavriša ter Juirij Jovan, a tudi ta priložnost se je končala brez zadetka. Do ploščka so nato prišli gostujoči branilci in sodniki so zapiskali ter na klop poslali kaznovanega igralca. S tem se je ponudila še zadnja priložnost za morebitni preobrat. Trener Ildar Rahmatulin je vzel minuto odmora. Igralci so dobili še zadnje napotke in Zmaji so tekmo nadaljevali brez vratarja v igri 6-na-4. Zmaji so pritisnili, sprožili nekaj dobrih strelov, a moči in časa za zadetek oz. preobrat ni bilo.

Gostje so tako dobili prvo srečanje s končnim rezultatom 2:0. Po eni strani nam je lahko žal za tiste zadnje minute v drugi tretjini, ko je zbranost malenkostno popustila in so gostje končno strli dobro obrambo domačih, a po drugi strani je bila ekipa Jesenic danes, roko na srce, boljši nasprotnik. Zmaga je torej zasluženo odšla na Gorenjsko. Naši Zmaji pa bodo svojo priložnost iskali že v ponedeljek, ko bo na Jesenicah na vrsti povratno srečanje. Verjamemo, da bodo tudi tokrat fantje dali vse od sebe.

Še podatek, da so na drugi tekmi polfinala v Zalogu z 2:1 zmagali Kranjčani. Obe polfinalni tekmi bosta tako še kako zanimivi….

Zapisal: Vladimir Ban

Fotogalerijo (z dodanimi fotografijami Mitje Pipana) s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi

Statistiko s tekme si lahko ogledate na tej povezavi

Razpored in stanje v končnici lahko spremljate na tej povezavi.

 

 

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top