skip to Main Content

HK SŽ Olimpija je klub z jasno vizijo, močno člansko ekipo in širokim zaledjem mladih hokejistk in hokejistov. Hokejski klub SŽ Olimpije se je v zadnjih dveh sezonah javnosti predstavil kot klub, ki je v Ljubljani ohranil članski hokej. A klub je bil ustanovljen že leta 2004, glavni namen ustanovitve pa je bila skrb za mladinske in otroške hokejske selekcije v Ljubljani. Danes je tako interes širše javnosti usmerjen predvsem v članski hokej in v zmage naše članske ekipa v Alpski hokejski ligi (AHL), a v klubu je vedno zelo živahno tudi pri vseh ostalih selekcijah.

Naša vizija je doseganje vrhunskih rezultatov v članski ekipi, hkrati pa zagotavljati razvoj hokeja v otroških in mladinskih kategorijah v duhu fair playa in vrednot, kot so spoštovanje, kolegialnost in delavnost. Zato tudi redno poročamo o dogajanju pri mlajših selekcijah in s tem bolj podrobno prikažemo, kakšna je hokejska pot mladih fantov (in deklet), preden ti lahko sploh potrkajo na vrata članskega moštva.

V klubu delujemo po principu “ene družine”. Vsi člani v klubu, ne glede na to kateri selekciji pripadajo, so povezani. Igralci različnih selekcij se družijo skupaj, navijajo eden za drugega, skupaj spremljajo padce in vzpone eden drugega. Enako velja za strokovno vodstvo, ki je med selekcijami zelo prepleteno in povezano. Smo ena velika družina nadebudnih igralcev, ki sicer tekmuje in se razvija v različnih selekcijah, deluje pa kot celota.

Poleg članov v klubu trenutno delujemo v 8 selekcijah:

  • Članice
  • Netekmovalne otroške selekcije (hokej šola, zmajčki, malčki)
  • Tekmovalne selekcije fantov (U-12, U-14, U-16, U-18)

Najmlajši igralci stopajo na led že s 3 ali 4 leti. Prvih nekaj let preživijo v hokej šoli, ki jih postopoma nauči osnovnih drsalnih in hokejskih veščin. S 7 ali 8 leti igralci preidejo v selekcijo zmajčkov, pri 8 ali 9 letih pa v selekcijo malčkov. Pri zmajčkih in malčkih so treningi že malce bolj hokejsko obarvani, selekciji pa sta še vedno netekmovalni. To pomeni, da uradnih tekmovanj še ni, a igralci v teh selekcijah čez celotno sezono obiščejo tudi do 15 različnih turnirjev doma in v tujini. Skozi igro se najmlajši hokejisti vedno bolj pripravljajo na pravi hokej. Velik mejnik v razvoju mladih hokejistov je tudi igralna površina. Do vključno selekcije malčkov se hokej igra na manjši površini (1/3 ali 1/2 celotnega igrišča). Prehod v tekmovalne selekcije U-12 in naprej torej ne predstavlja zgolj miselni preskok, ampak tudi velik preskok v igralni površini. Na nek način se pravi hokej prične igrati v teh letih.

Od selekcije U-12 naprej pa igralci že nastopajo v klasičnih ekipah, ki sodelujejo v državnem prvenstvu. Treningov je vedno več, tekme postajajo vedno bolj pomembne in uživanju ter strasti do hokeja se doda tekmovalnost. Še vedno pa je bistveno večji poudarek na učenju drsanja in na uživanju na ledu, kot pa na dejanskem osvajanju različnih taktik in na štetju doseženih golov. Ne glede na to, da mladi hokejisti v nižjih selekcijah na nek način že igrajo pravi hokej, pa se morajo v prihodnjih letih še ogromno naučiti.

V teh selekcijah se v državnem prvenstvu klubom priključujejo tudi nekateri klubi iz tujine. Iz Hrvaške se prvenstvu v selekciji U-12 praviloma pridružijo vsi trije klubi iz Zagreba (Medveščak, Mladot in Zagreb), v višjih selekcijah pa ti klubi organizirajo skupno “Zagrebško” ekipo. Zaradi prenove dvorane v Zagrebu v letošnji sezoni sicer Hrvaških klubov, razen v selekciji U-12, ni.

Iz Srbije se državnim prvenstvom v Sloveniji pridružuje ekipa Crvene Zvezde. V letošnji sezoni to velja za selekciji U-16 in U-18. Prav tako pa v selekcijah U-12, U-14 in U-16 v tej sezoni sodeluje avstrijska ekipa KAC.

Pri selekcijah U-12 in U-14 hokej z vsakim letom postaja bolj resen in  tudi mladi hokejisti v teh letih postajajo fizično in taktično vedno bolj podobni pravim hokejistom. V državnem prvenstvu

Trenutno HK SŽ Olimpija vzgaja hokejiste do vključno selekcije U-18, kolikor so na voljo tudi tekmovanja na državnem nivoju. Smo imeli pa v klubu pred leti tudi selekcijo U-20, njeni člani pa danes večinoma igrajo članski ekipi. V regiji namreč obstaja zelo kvalitetno in privlačno tekmovanje EBYSL U-20 (mladinska EBEL liga) in eden izmed pomembnih ciljev v klubu je, da se v naslednjih letih z lastno selekcijo ponovno pojavimo v tem tekmovanju.

V klubu deluje tudi ekipa članic, na katere smo še posebej ponosni. Ženski hokej v Sloveniji je na nekako šele v povoji, a razvoj in zanimanje za ta šport med dekleti sta v zadnjih letih bliskovito raste. Ljubljana je eden izmed osrednjih centrov slovenskega ženskega hokeja. Naše članice so v zadnjih dveh letih dvakrat osvojile naslov državnih prvakinj in vse kaže, da bo tako tudi v letošnji sezoni. V letošnji sezoni so naša dekleta naredila tudi poseben preskok v kvaliteti tekem, saj prvič nastopajo v močni mednarodni EWHL ligi.

Seveda so naši člani s svojim športnim in profesionalnim pristopom zgled mlajšim selekcijam. Pri mlajših selekcijah so vikendi vedno polni hokeja. Četudi ena selekcijah počiva, so na sporedu tekme drugih selekcijah. Hokej v Ljubljani nikoli ne spi!

 

Back To Top