skip to Main Content

V tokratnem prispevku bomo podrobneje predstavili tekmovanje dečkov (u-14) ter našo ekipo, ki v tem tekmovanju sodeluje.

Kako je tekmovanje sestavljeno?

Uradno tekmovanje je IHL (mednarodna hokejska liga) U-14. V njej pa nastopajo vse slovenske ekipe z nekaterimi tujimi ekipami. V resnici gre za razširjeno državno prvenstvo Slovenije, saj najboljše uvrščena ekipa v UHL U-14 tekmovanju hkrati postane tudi državni prvak.

Kdo nastopa v tem tekmovanju?

Foto: Mitja Pipan

Tekmovanje je namenjeno igralcem letnikov 2005 in 2006. Občasno v ekipah nastopa tudi kakšen igralec letnika 2007, hkrati pa velja pravilo, da lahko v tekmovanju nastopajo tudi posamezna dekleta. Dekleta namreč nimajo svojih tekmovanj v podobni kategoriji. A povečini ekipe vseeno sestavljajo igralci omenjenih dveh letnikov.

V državnem prvenstvu dečkov v letošnji sezoni tekmuje 8 ekip. Poleg klasičnih 7 slovenskih ekip (HD Hidria Jesenice, HK MK Bled, HK ECE Celje, HDK Maribor, HK Triglav, HK Slavija Junior ter HK SŽ Olimpija) v ligi nastopa tudi ekipa EC KAC. V preteklih sezonah je v ligi nastopalo še malce več ekip. Občasno se je kateri izmed naših klubov predstavil celo z dvema ekipama, v ligi pa so nastopali tudi ekipi Crvene Zvezde ter Zagreba.

Dvojnih ekip pri slovenskih klubih letos ni. Glede Crvene zvezde je v zadnjem letu obveljal dogovor, da do nadaljnjega ti ne bodo sodelovali v slovenskih tekmovanjih selekcij u-12 in u-14. Sodelovanje z Beograjsko ekipo je bilo v teh tekmovanjih sicer dostikrat zelo zanimivo, a so redna dolga potovanja za tako mlade igralce vseeno malce nekoristna in prenaporna.

Ekipa Zagreba pa teh težav nima, vendar so se v letošnji sezoni odrekli sodelovanja. V Zagrebu je namreč večji del prvega dela sezone potekala prenova hokejske dvorane in praktično je bilo nemogoče zagotoviti ustrezne termine za igranje tekem.

Kako poteka to tekmovanje?

Tekmovanje jev letošnji sezoni sestavljeno iz dveh delov. Najprej je na vrsti redni del tekmovanja. Tu se ekipe med seboj pomerijo v 3-krožnem ligaškem sistemu. Najprej vsaka ekipa odigra po dve tekmi z vsako ekipo (enkrat doma, drugič na gostovanju). Nato pa vrstni red po teh dveh krogih določi katere ekipe bodo v tretjem krogu igrale doma, katere pa ne. Skupaj tako v rednem delu vsaka ekipa odigra po 21 tekem.

Redni del je ravnokar končan in sledi končnica. V končnico so uvrščena vsa moštva. Končnica se igra po klasičnem sistemu četrtfinala, polfinala in finala. Pari tekmujejo pri pravilu dveh zmag. Prva ekipa, ki doseže dve zmagi je zmagovalec para. Više rangirana ekipa ima v tem dvoboju prednost domačega igrišča.

Na koncu predstavitve tekmovanja pojasnimo še status državnega prvenstva v tem tekmovanju, ki je v resnici mednaroden. Najbolje uvrščena slovenska ekipa v končnici postane letošnji državni prvak v tej selekciji.

Kako se je tekmovanje v selekciji dečkov odvijalo v letošnji sezoni?

V letošnji sezoni je nesporni favorit postala ekipa Olimpije. Na 21 tekmah v rednem delu so kar 20-krat zmagali. S 60 osvojenimi točkami so tako prepričljivo osvojili prvo mesto. Drugo uvrščena ekipa KAC je osvojila kar 16 točk manj.

Celoten vrstni red po rednem delu je viden na spodnji lestvici.

Kdo so fantje, ki sestavljajo ekipo Olimpije?

Vodilno mesto Olimpije v tej sezoni niti ni presenečenje. Jedro ekipe sestavlja generacija fantov letnika 2005, ki je že od nekdaj zelo uspešna. V zadnjih treh sezonah je ta generacija najprej dve sezoni nastopala v tekmovanju u-12, nato pa so v lansko letni sezoni že nastopili v kategoriji u-14. V vseh treh sezonah so osvojili naslov državnega prvaka. Tako se fantom letos obeta že četrti zaporedni naslov državnega prvaka

(potek prvenstev mlajših generacij v prejšnjih sezonah lahko spremljate na tej povezavi).

Marsikateri igralec te generacije v letošnji sezoni redno nastopa tudi za ekipo Olimpije v kategoriji u-16.

Ekipo letnika 2005 krasita tri glavne lastnosti:

  • Celotna ekipa je res ekipa. Ni tako redek pojav, da se v posameznih generacij pojavi eden ali več igralcev, ki vsaj na videz odstopajo od drugih. A hokej je ekstremno ekipni šport in če ti dobri igralci nimajo ob sebi res prave in kompletne ekipe, se tudi potencial takšnih igralcev hitro izgubi. V selekciji u-14 se lahko ekipa Olimpije pohvali s celotno in kompaktno ekipo. Igralcev je celo več kot jih posamezna tekma zahteva, tako da se venomer prisotna tudi pozitivna konkurenca med igralci za mesto v ekipi
  • Fantje imajo zmagovalno miselnost. Navajeni so zmagovati in tudi takrat ko jim mogoče ne gre najbolje stopijo skupaj in dosežejo svoj cilj. To so v prejšnjih letih že večkrat dokazali.
  • Generacija ima poleg dobre ekipe tudi dobre posameznike. V selekciji u-14 sistem sicer še ne pozna selekcij na nivoju države, a prepričani smo, da bodo naslednje leto, ko igralci vstopijo v u-15 selekcijo in ko se prvič srečajo tudi z vpoklici v reprezentanco, kar nekaj igralcev dobilo priložnost tudi na tem nivoju

Igralci U-14 v sezoni 2018/19

 

Vodstvo ekipe U-14 za sezono 2018/19

 

Back To Top