skip to Main Content
Predavanje Vloga staršev v športu

Športna psihologinja Eva Kovač, univ. dipl. psih, je imela zanimivo predavanje za starše mlajših selekcij, v katerem je predstavila, kako lahko iz športa otroci in starši potegnejo največ. Spregovorila je, kakšna je vloga staršev v športnem razvoju otroka.

Kot uvodno vprašanje je izpostavila, zakaj ste kot starši svojega otroka usmerili v hokej? Seveda so razlogi različni, a otrok ostane v nekem šport, ker mu je “fajn”, da nadaljuje jpa e pomembna tudi notranja motivacija. Starši naj bodo otroku v čustveno oporo, ga razumejo, podpirajo. Šport ima veliko koristi za otroka: pri motoričnem razvoju, premagovanju stresa, upoštevanju pravil, pripadnosti, razvijanju samostojnosti, soočanju z različnimi življenjskimi situacijami…

Eva Kovač je v svojem predavanju spregovorila tudi o tem, da se tekmovalnost začne razvijati po 13. letu, o tem, zakaj je tekma stres in kaj je najpogostejši strah. Zavedati se moramo, da nihče ne dobi toliko jasnih informacij, kaj je naredil narobe, kot jih dobi športnik.

Povedala je, da poraze lahko obrnemo v izkušnje in kako lahko starši pomagajo pri blaženju predtekmovalne napetosti. Izpostavila je, da pred otrokom ne zbijamo avtoritete trenerja. Da ob neuspehu otroku razložimo, da so bile vse stvari težke preden so postale lahko. ”Ne zahtevajte, da je ves čas najboljši”, je povedala. Največ kar lahko otroku rečete je: ”Rad gledam, kako uživaš v igri.”

Več poudarkov predavanja lahko preberete v izročkih na tej povezavi, predavateljico lahko z dodatnimi vprašanji kontaktirate tudi preko e-pošte: [email protected]

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top