skip to Main Content
Pia Pren je slovenska rekorderka po številu točk na svetovnih prvenstvih

Tudi v našem klubu imamo žensko hokejsko ekipo, katere članica je ena in edina – Pia Pren. Pred kratkim je IIHF presenetila s podatkom, da je Pia rekorderka po številu golov, podaj ali točk za nacionalno reprezentanco na svetovnih prvenstvih!

Izjemen dosežek, ki se ga niti sama ni zavedala. ”Pravzaprav me je kar precej presenetilo, saj mi z IIHF niso povedali, kaj je ozadje intervjuja. Nisem si mislila, da imam toliko točk. To je presenetilo vse, tudi mene,” pravi Pia, ki je tudi kapetanka slovenske ženske hokejske reprezentance. (celoten intervju s Pio na IIHF strani si lahko preberete tule:

https://www.iihf.com/en/news/23200/slovenia-s-world-leading-goal-scorer)

Pia Pren je trenutno v Ljubljani, kamor se je vrnila s Švedske, kjer je preživela lansko sezono. Aktivno igra pri članicah HK SŽ Olimpija, je trenerka pri hokej šoli in malčkih, pomaga pri selekciji U-13, hkrati pa končuje študij na Fakulteti za šport. Želi si nabrati tudi čim več trenerskih izkušenj. ”Kam me bo potem zanesla pot, bomo še videli. Rada bi zaključila študij, razširila svoje znanje in vsekakor si še želim igrati hokej,” pravi Pia, ki drsalk in palice še ne misli postaviti v kot.

Hokej igram od petega leta. Je moj vsakdan, je moja sprostitev in delo, a prijetno delo. Vsi si pač želimo početi stvari v življenju, ki jih imamo radi. Hokej je moj način življenja in upam, da tako ostane,” pravi Pia.

Pia je doslej igrala tudi v Avstriji v izredno močni EWHL ligi in švedski SDHL, kjer je bila lani peta strelka z 18 točkami (4+14) na 32 tekmah. Pogoji za ženski hokej so na Švedskem odlični, popolnoma drug svet. Kot tujko pa so jo zelo lepo sprejeli.

Za hokej se je odločila, ker ga je igral njen stric in kmalu se je tudi sama navdušila nad tem športom. »Da je to moški šport, je pač neko prepričanje. Kot hokejistka se počutim odlično, hokej mi je res v veliko veselje. V zadnjih letih postaja ženski hokej tudi pri nas malo bolj prepoznaven in priljubljen šport, kar kaže na boljše čase za mlajše generacije tudi pri nas

Naše članice

V našem klubu imamo žensko ekipo, ki je v pretekli sezoni osvojila naslov državnih prvakinj kljub temu, da se je sezona zaradi epidemije zaključila predčasno. A naša dekleta so zbrala toliko zmag, da jim je naslov nesporno pripadel.

Ženski hokej

Sicer pa, ali ste vedeli, da je ženski hokej na ledu eden izmed najbolj razvijajočih se športov v Severni Ameriki? Število hokejistk v svetu vztrajno narašča. Ženski hokej je danes olimpijski šport, dame so prvič zaigrale na ledenih ploskvah na olimpijskih igrah v Naganu 1998.

Hokej tradicionalno velja za pretežno moški šport. A vsi dvomljivci se bodo morali prej ali slej sprijazniti in opustiti prepričanja, da ta šport ni za dekleta, saj število hokejistk narašča. »Ključna razlika med ženskim in moškim hokejem je v tem, da na tekmah in na splošno v ženskem hokeju ni dovoljena igra na telo«, pravi Franc Ferjanič – Aci, ki je trener članic HK SŽ Olimpija in selektor slovenske ženske hokejske reprezentance.

»Da ni za ženske, so govorili tudi za druge športe, pa poglejmo, kje so zdaj v ženski konkurenci. Tako je tudi s hokejem. Predsodke enostavno moramo preseči. Že dolga leta sem trener in lahko rečem, da hokej ni grob šport, je pa res, da je to bolj trd šport. Statistično je v hokeju veliko manj poškodb, kot jih je v nogometu, smučanju ali drugih podobnih športih

Hokej je zabavna igra in če v njej uživajo fantje, zakaj ne bi tudi dekleta!

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top