skip to Main Content
Nora tekma in dober rezultat za ekipo U-20

Sobota 14.1 je prinesla novo pomembno tekmo za selekcijo U-20 v tekmovanju EBYSL. Igralci Olimpije so odpotovali na Jesenice. Ekipa Olimpije lovi mesta, ki prinašajo končnico (in jim je tudi vse bližje). Na drugi strani ekipa Jesenic vodi v lastni skupini in ji, kot kaže zaenkrat, končnica niti ne more več uiti.

Temu dodajmo se klasični naboj dveh tradicionalnih rivalov in recept za zanimivo tekmo je na dlani. In tekma ni bila zgolj zanimiva, bila je…. nora!

Kje sploh začeti s povzetkom? Mogoče pri tem zakaj je Mark Sever večji del srečanja igral z rdečo čelado? Ali pa kdaj smo nazadnje videli izključitev vratarja s kaznijo tekme? Ali pa zakaj v tekmi z 8 zadetki nobena ekipa ni izkoristila kar nekaj minut igranja z dvema igralcema več? Ali pa kdaj nazadnje sta si ti dve ekipi skupaj nabrali 144 kazenskih minut?

Gremo kar po vrsti.

Igralci obeh ekip so takoj odločno pričeli srečanje. Popuščanja ni bilo že od samega začetka tekme. Uvodne minute so pripadle Ljubljančanom, ko je že v 3.minuti za vodstvo zadel Mark Sever (podajalca Luka Ulamec in Nik Grahut). Domači igralci se vodstva gostov niso ustrašili in že v 6.minuti je po samostojnem prodoru izenačil Gašper Glavič. Nato pa so se pričele kazni. Najprej je bil s 4.minutno kaznijo kaznovan Jeseniški igralec. Vendar Ljubljančani prednosti niso izkoristili. Celo obratno. V zaključku kazni je bil izključen Ljubljanski igralec Nik Petek. V igri 4 na 4 so bili nato uspešnejši domači, ki so povedli z 2:1. Ker sta bili ekipi v polju izenačeni s številom igralcev v času zadetka, se kaznovani igralec Olimpije ni vrnil na led. Se pa je kmalu vrnil Jeseniški kaznovani igralec in gostje so se znašli v igri 5 na 4, kar se je po novi napaki Ljubljančanov kmalu spremenilo v igro 5 na 3. Vendar je obramba zelenih vse napade uspešno odbila. Igra se je po burnem začetku nato malce umirila. Do konca tretjine smo videli še nekaj izključitev in strelov na gol, a do spremembe izida ni prišlo.

V drugo tretjino so z igralcem več na ledu krenili domači, a mreža Ljubljančanov je tudi tokrat ostala nedotaknjena. To pa se je spremenilo v 23.minuti, ko so domači igralci spretno posredovali pred Ljubljanskimi vrati in potisnili ploščico v mrežo. 3:1. Borba za plošček pred golom je bila tako močna, da je ob zadetku sodnik zaradi grobosti in prerivanja izključil domačega igralca ter dva igralca Olimpije.

Po zadetku so torej Jeseničani z bulija krenili z igralcem več v polju. Naleti domačih so bili siloviti in Ljubljanskim igralcem ni preostalo drugega, kot da v obrambni igri 4 na 5 storijo nov prekršek. Jeseniški igralci so torej ponovno imeli na ledu 2 igralca več. Čisto možno je, da bi se v teh trenutkih ob novem zadetku domačih tekma dokončno prevesila na stran Rdečih, a obramba Olimpije je zdržala. To je Zelenim vlilo dodatno samozavest in silovito so krenili v napad. Tako sta v 30. in 31. minuti ena za drugo sledili dve izključitvi na domači strani in tokrat je Olimpija imela številčno prednost 5 na 3. Jeseničani so z borbeno igro prvo kazen še ubranili, v igri 5 na 4 pa moči ni bilo več in v 32.minuti je po podaji Aljaža Chvatala zadel Luka Ulamec. Napadi Olimpije so se nadaljevali in kmalu je prišlo do nove izključitve na strani domačih, ki jo je zelo hitro s samostojnim prodorom za izenačenje na 3:3 izkoristil odlični Aljaž Chvatal. Do konca tretjine smo nato ponovno videli nekaj dodatnih izključitev ter strelov na gol, a rezultat je ostal nespremenjen 3:3.

Aljaž Chvatal – arhivska slika

Tudi v tretjo tretjino so domači krenili s prednostjo igralca več na ledu. Obramba Olimpije je ponovno zdržala vse pritiske in v 45.minuti sta Luka Ulamec in Aljaž Chvatal ponovno zrežirala odlično akcijo in Ljubljančani so bili v vodstvu (tokrat je podal Luka, zadel pa Aljaž). Vse to je domače dodatno razburilo in samo 10 sekund po vodilnem zadetku Olimpije je bil dosojen kazenski strel v korist Zelenih. Tokrat so Zeleni imeli priložnost, da tekmo odločijo predčasno, a je tudi oni niso izkoristili. Tekma se je nadaljevala z vodstvom Olimpije 4:3. Nato je prišla na vrsto 51.minuta, ko je bil na strani domačih izključen Luka Pretnar. Ljubljančani so silovito napadali naslednje dve minuti, a zadetka ni bilo. Ko se je kazen Jeseniškemu igralci iztekla, pa je v protinapadu ob prihodu na led ravno Luka Pretnar imel imenitno priložnost za domače in tu se je vsa stvar zapletla. Vratar Olimpije Aljaž Oblak je namreč podrl Luko Pretnarja (brez prekrška po mnenju sodnikov), v njega pa se je nato z grobim prekrškom zaletel Jeseniški napadalec Gašper Glavič. To je bilo dovolj, da je iskra preskočila v napačno smer. Kar naenkrat so si bili v laseh igralci obeh moštev. Po nekaj minutni prekinitvi so se strasti pomirile. Sodnik je na obeh straneh v slačilnico poslal po dva igralca (pri Olimpiji sta to bila Nik Petek in vratar Aljaž Oblak, ki si je zaradi reakcije na prekršek Glaviča prislužil še kazen tekme, hkrati pa se je pri naletu Glaviča poškodoval – kako resna je poškodba bo jasno v naslednjih dneh). Gašper Glavič pa je bil kaznovan z 2 minutno kaznijo zaradi naleta. Igralci Olimpije so tako v nadaljevanje krenili z novim vratarjem (Val Usnik) ter prednostjo igralca več. Prednosti niso izkoristili, čeprav so v teh dveh minutah imeli nekaj zares lepih priložnosti. Neizkoriščene priložnosti Zelenih so dale novih moči domačim, ki so se zbrali in zadnjih 5 minut silovito napadli. Domači so bili kar dvakrat zapored v številčni prednosti, a Val Usnik je pokazal, da se kljub svojim 15-letom prav nič ne boji “odraslih” tekem.

Ko so minuto pred koncem Ljubljančani prišli v polno postavo, je po minuti odmora z vrat svojega vratarja potegnil Jeseniški strateg in domači so ponovno napadali z igralcem več. Tokrat pa so bili uspešni in samo nekaj sekund pred koncem srečanja uspeli izid izenačiti na 4:4.

Sledil je podaljšek, kjer smo v igri 3 na 3 videli veliko priložnosti, a napadalci so bili očitno že kar malce utrujeni in novih zadetkov ni bilo. Pri kazenskih strelih je Val Usnik ubranil vse 3 kazenske strele domačih, na drugi strani pa je v tretji seriji zadel Luka Ulamec in Olimpija se je veselila nove zmage!

Zelo napeta tekma, polna preobratov, strelov, priložnosti, hokejskih vložkov in podobnih zadev. Vsekakor čestitke igralcem obeh ekip za prikazano tekmo.

Dolžni smo še odgovor na vprašanje: “Zakaj je Sever del tekme odigral v rdeči čeladi?”. Sredi tekme se je namreč Mark Sever poškodoval in potrebno je bilo manjše šivanje na obrazu. Zaradi tega je lahko tekmo nadaljeval le s čelado, ki ima zaščitno mrežico. Ker takšne dodatne čelade na Ljubljanski klopi ni bilo, so jo prijazno posodili domačini in rdeča čelada z belim dresom je celotnemu dogajanju na ledu dodala še dodaten simpatičen moment.

Avtor: Marko Lukan

Naslednja tekma Ljubljančanov sledi že takoj v nedeljo. Odpravljajo se na gostovanje v Graz, k ekipi ki v letošnji sezoni ne blesti (zgolj 1 zmaga ob 25 porazih), tako da bi Zmaji morali domov prinesti nove 3 točke. Vendar je vedno potrebno biti pazljiv. Nenazadnje je za igralci Olimpije težka tekma, kjer so si med drugim pridobili tudi nekaj kazni in poškodb. Hkrati pa v zadnjem času kar nekaj fantov igra tudi za ekipo HDD Olimpije, ki prav tako nastopa v nedeljo, tako da bo zanimivo videti kakšno ekipo bo za prihajajočo tekmo sestavil trener Andrej Brodnik.

Po tem kolu so se Ljubljančani še dodatno približali mestom, ki vodijo v končnico. Trenutno se nahajajo na 12.mestu in za 8.mestom (Orli Znojmo) zaostajajo samo še 5 točk. Podrobnejšim preračunavanjem vseh kombinacij po bogatem EBYSL vikendu (skupno bo v podaljšanem vikendu na razporedu kar 19 tekem) pa se bomo raje posvetili po tekmi z Grazem.

Zapisal: Vladimir Ban

Statistiko s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Stanje na lestvici si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top