skip to Main Content
Mladinci znova malce prekratki za nove točke

V nedeljo 20. januarja je naše mladince čakala nova tekma državnega prvenstva.

Tokrat so v Tivoli prispeli igralci z Jesenic. Čeprav se vsaka ekipa v letošnjem državnem prvenstvu mladincev z drugo ekipo sreča kar 4-krat, je bilo to šele drugo srečanje med tema dvema nasprotnikoma. V novembru v Tivoliju je v edini letošnji tekmi slavila ekipa iz Jesenic s tesnim rezultatom 2:1.

In tudi tokrat smo lahko pričakovali izenačeno tekmo. Sicer so gostje vseeno veljali za rahle favorite. Ne zgolj zaradi omenjene zmage, ampak tudi za to ker se na prvenstveni lestvici nahajajo na prvem mestu. V letošnjem dokaj izenačenem prvenstvu mladincev so namreč gostje uspeli iztržiti več pozitivnih rezultatov, kot pa je to uspelo ekipi Olimpije.

Kakorkoli že obračamo statistiko, pa je bilo jasno, da se bo tekma odločila na ledu. Obe moštvi sta v tekmo vstopili odločeni. Prvi so napadli zmaji, a gostje so kmalu vrnili in v začetku 4. minute je moral domači vratar Ian Sotlar že prvič resneje posredovati ob prodoru jeseniškega napadalca. Pri tem so si naši branilci prislužili tudi izključitev, kar pa so naši igralci nato uspešno ubranili. A ta izključitev je pobudo prenesla na stran gostov. Ti so napadali in kmalu so se veselili tudi prvega zadetka. Gostujoči napadalec je sprožil strel z modre črte, plošček pa je zadel igralca Jesenic pred vrati. Plošček je za trenutek obstal v opremi tega igralca. Plošček je nato padel na led in napadalec je izkoristil zmedo ostalih igralcev, ki za hip niti niso vedeli kje se plošček nahaja ter z natančnim strelom zadel za prvo vodstvo. Malce posrečen, a vseeno zaslužen zadetek gostov.

Zmaji so takoj po prejetem zadetku skorajda izenačili. Že v naslednji minuti je namreč prodiral Blaž Stipanič, a vratar gostov mu je zadnji trenutek plošček izbil v polje. Dodatno so naši igralci za tem prišlo tudi do priložnosti v igri z igralcem več, a tudi tega niso izkoristili. Kljub temu, da gostje po prvem zadetku niso bili več tako nevarni, pa je bila pobuda na njihovi strani in to so v zadnjih trenutkih prve tretjine tudi dobro izkoristili. Izvajal se je sodniški met v naši tretjini. Plošček so si priborili gostje. Sledila je močna in natančna podaja v sredino in neubranljiv strel za vodstvo Jesenic z 2:0. To je bil tudi končni rezultat prve tretjine. Ni pa bilo to konec akcij v prvem delu igre. Po sodniškem metu na sredini igrišča so gostje ponovno krenili v protinapad. Nevarnosti za zadetek sicer ni bilo, je pa gostujoči napadalec naletel na našega vratarja, kar je med igralci povzročilo kar nekaj razburjenja in nakazalo, da bo danes na ljubljanskem ledu še vroče.

Druga tretjina se je zaradi prekšrkov na koncu prve tretjine pričela v igri 4-na-4. A ob teh prekrških so si gostje prislužili 5 minutno kazen, naši igralci pa dvo-minutno kazen. Naši igralci so tako v začetku druge tretjine zgolj nekako čakali, da se izključeni soigralec vrne na ledeno ploskev in da lahko napadejo v igri 5-na-4. A ta “načrt” se ni odvil v prid zmajev. Sledil je namreč prekršek našega igralca. V igri 4-na-3 so bili gostje zelo nevarni. Dosegli so celo zadetek, a ga sodnik zaradi igre v vratarjevem prostoru ni priznal. Tekma se je v tem fazi popolnoma razživela. Igra 4-na-3 je nato minila brez (novih) zadetkov in kmalu so do načrtovane prednosti igralca več za kratko prišli tudi zmaji. Namesto “načrtovanih” 3 minut igre z igralcem več, so imeli na voljo le slabo minuto, a dovolj, da so si pridelali lepo priložnost. Mark Sojer je podal do Nik Pratnekerja Hatiča na levo stran, a ta žal ni zadel. Prav tako pa se je lepa priložnost ponudila še Alexu Kepicu takoj za tem, ko sta bili ekipi kompletni. Nič od tega zadetka ni prineslo in igra se je v živahnem ritmu nadaljevala naprej.

Kmalu pa so gostujoči igralci naredili nov prekršek in zmaji so ponovno zadrsali v igri z igralcem več. Nekaj časa so naši igralci kombinirali, nato pa je plošček vzel Miha Žitko. Krenil je iz obrambe vse do napadalne tretjine. Tam je plošček podal do Marka Sojerja, ki je zadrsal pred vrata in učinkovito zadel za 2:1.

S tem pa se napadi zmajev niso končali. Kmalu zatem sledi nova priložnost. Z modre črte je močno in natančno sprožil strel Mauro Zupanič. Strel je gostujoči vratar ubranil, do ploščka v gneči pa je skorajda prišel Mark Sojer. A ti napadi so odprli veliko prostora tudi za gostujoče napadalce. Ti so bili še posebej nevarni iz hitrih protinapadov. V enem takšnem v 31. minuti so skorajda povišali rezultat na 3:1, a je Ian Sotlar ubranil prodor gostov.

Nato pa sledi nov napad zmajev. Najprej je prodrl Blaž Stipanič. Po desni strani se je poizkušal prebiti pred vrata gostov, a mu to ni uspelo. A bil je dovolj borben, da je plošček obdržal in ga predal Marku Sojerju. Ta pa je bil v naletu in prodor pred vrata mu je uspel. Pred vrati pa je lahko neovirano sprožil strel in tako že drugič danes zadel. Rezultat je bil izenačen na 2:2.

A preobrat vseeno ni bil popoln. Že pred izenačenjem so bili nekajkrat nevarni tudi gostje in podobna igra se je nadaljevala tudi po izenačenju. Sledila je 34. minuta. Gostje so napadli. Plošček je po kratki kombinaiji prišel do modre črte, kjer je sledil natančen strel proti domačim vratom za novo vodstvo gostov. A to še ni bil konec akcij v drugem delu. V 37. minuti je nov prodor uprizoril Blaž Stipanič, a tudi tokrat ni zadel. V zadnjih sekundah tretjine pa je do nove priložnosti prišel Mark Sojer. Zadetka ni bilo, si je pa zato gostujoči igralec prislužil izključitev.

Zmaji so torej v zadnjo tretjino vstopili z igralcem več na ledu. Sledilo je nekaj močnih strelov, a zadetka ni bilo in gostom je igro kmalu uspelo umiriti. S časom so gostje celo ponovno prevzeli pobudo, a pri tem so bili naši zmaji uspešni v enem izmed protinapadov in pobuda gostov se je presekala z novo izključitvijo. Zopet je sledil pritisk na gostujoča vrata in nekaj močnih strelov. Tilen Kosmač je z močnim strelov iz desne strani celo zadal okvir vrat. A zmaji so bili neuspešni in tudi ta izključitev je minila brez zadetkov. Kasneje se je izkazalo, da je bila za izključitev, oz. bolje rečeno neizkoriščene priložnosti naših igralcev ob tej izključitvi, prelomna točka v tekmi. Novih lepih priložnosti po vseh teh strelih za naše igralce v nadaljevanju namreč skorajda ni bilo več. Ko sta ekipi v 51. minuti zadrsali v polnih postavah, se je igra umirila. Minute so tekle in brez pravih priložnosti se je konec tekme hitro prebliževal. Ko smo še pričakovali zadnji “finiš” ljubljanske ekipe, pa je v 56. minuti sledila nova izključitev na strani zmajev. To so gostje izkoristili in v 57. minuti so po strelu z modre črte zadeli za 4:2 in tekma je bila dokončno odločena. Do konca je nato sicer sledilo še nekaj razburjenj in tudi roče krvi na ledu, a to na rezultat ni imelo več vpliva in tekma se je končala z zmago gostov 4:2.

Na drugi tekmi kroga je Slavija s 3:1 premagal Bled. Slavija in Jesenice sta tako še vedno vodilni moštvi letošnjega državnega prvenstva. Olimpija pa se z nekaj manj odigranimi tekmami nahaja na 5. mestu. Prvenstvo se za obe ekipi nadaljuje že v torek 22. januarja, ko bosta tekmeca na Jesenicah odigrala novo tekmo. Gre za tekmo, ki bi morala biti odigrana že decembra.

 

Statistiko in ostale podrobnosti s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer lahko celotno dogajanje v selekciji mladincev spremljate na tej povezavi.

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top