skip to Main Content
Mestni derbi mladincev je ponovno pripadel Založanom

Po malce daljšem reprezentančnem premoru so v četrtek 20. decembra ponovno na led stopile ekipe mladincev. Odigran je bil nov krog državnega prvenstva.

Zmaji so doma gostili ekipo Slavije. Kljub temu, da je letošnje prvenstvo zelo izenačeno, pa vseeno Slavija velja za eno izmed boljših ekip v ligi. Na prvenstveni lestvici se nahajajo tik pod vrhom. Letos sta se tekmeca dvakrat že srečala. Obakrat smo videli zanimivo tekmo, kjer pa so obakrat na koncu vseeno zmagali Založani. Očitno je zmaje čakala težka tekma.

V tekmo sta sicer obe ekipi vstopili odločeno, a kljub temu je začetek tekme minil v malce bolj raztrgani igri. Prekinitev je bilo veliko in kar nekaj časa je trajalo, da smo videli prve strele proti vratom. Najprej so bili streli manj nevarni, nato pa smo počasi pričeli videvati vse bolj nevarne strele. Prvih nekaj priložnosti pred obema vratarjema je minilo brez zadetkov. Počasi pa so v takšni igri igralci Slavije prevzemali pobudo in vedno več se je plošček nahajal v obrambni tretjini Olimpije.

Na polovici prve tretjine je nato sledil prvi zadetek. Igralci Slavije so bili v napadu. Najprej je sledilo nekaj strelov proti vratom, ki jih je domači vratar Lan Purkat uspešno odbil. Nato pa je plošček prišel na desno stran na modro črto. Tam se je nahajal napadalec Slavije Jure Primar. Sprožil je visok strel proti vratom. Gneča pred vrati je onemogočila vratarju Olimpije, da bi plošček pravočasno videl in ta je končal v mreži. Škoda za Olimpijo, vendar je ta zadetek kljub vseeno malce prebudil tudi zmaje.

Dobro minuto kasneje so nato zmaji poskrbeli, da so morali igralci Slavije v napadu storiti prekšrek. Sledila je igra 5-na-4. Prvi del te igre je minil brez pravih priložnosti. Zmaji so se sicer želeli organizirati v napadu, a obramba Slavije je plošček venomer uspešno odbila izven lastne tretjine. Proti koncu so zmaji vseeno ustvarili pritisk na gostujoča vrata. Najprej je s strelom iz leve poizkusil Luka Ogrinc. Tu je bil gostujoči vratar še na mestu. Malce kasneje pa je Luka lepo podal v sredino do Marka Sojerja, ki je iz bližine spretno preigral vratarja in domači hokejisti so se lahko veselili izneačenja (podaja pri tem zadetku je pripadala še Žigi Mehletu).

Tu je kazalo, da se bo morebiti tehtnica na današnji tekmi vsaj začasno prevesila na stran Olimpije. Sledilo je namreč še nekaj priložnosti v katerih bi lahko zmaji prešli v vodstvo. Najlepša je bila na vrsti v 17 minuti, ko je Miha Žitko sprožil močan strel z modre črte. Vratar gostov je strel ubranil, Nik Pratneker Hatič pa je nato odbitek iz bližine skorajda spravil v gostujoča vrata. Še v isti minuti so nato zmaji dobili novo priložnost v igri z graicem več. A tudi tokrat zmaji igre 5-na-4 niso dobro odigrali. V prejšnji priložnosti so se nato vseeno zbrali (in celo zadeli), tokrat pa jim tekom celotne dvo-minutne kazni praktično ni uspelo niti enkrat ogroziti vrata gostov. To pa se jim je maščevalo. Dobra igra z igralcem manj je dala gostom nekaj zaleta, ki so ga ti ohranili tudi ko sta ekipi zadrsali v polnih postavah. S tem naletom so gostje ponovno pritisnili na domača vrata. Sledile so hitre akcije in v eni izmed takšnih akcij so gostje dosegli zadetek. Gregor Škerlep je gostje popeljal v novo vodstvo z 2:1.

2:1 je bil tudi končen rezultat prve tretjine. S takšnim rezultatom pa se zmaji niso sprijaznili. V drugo tretjino so krenili bistveno bolj odločno. V manj kot minuti uvodne borbe so igralci Olimpije krenili v nov napad. Tokrat so bili oni tisti, ki so izvedli hitro akcijo. Žiga Mehle je podal v sredino, Blaž Stipanič pa je sprožil močan strel in že v 21. minuti je bil izid ponovno izenačen. Tekma se je razživela. Sledil je protinapad gostov, katerega je Miha Žitko presekal s prekrškom za izključitev. Igra z gostujočim igralcem več na ledu se je pričela s sodniškim metom pred Ljubljanskimi vrati. Tega so dobili igralci Olimpije in Mark Sojer je sam krenil v protinapad. Bil je hitrejši od ostalih hokejistov in sam se je znašel pred gostujočim vratarjem. A zadetka ni bilo in takoj je sledil protinapad gostov. Razredčena obramba Olimpije na ta protinapad ni bila najbolje pripravljena in gostje so neovirano prišlo do strela. V manj kot pol minute igre z igralcem več na ledu so zadeli in ponovno prešli v vodstvo s 3:2.

Razburljiva igra se je nadaljevala. Videli smo na primer dober strel Urbana Kokelja z modre črte. Še bolj obetavne priložnosti pa je imel Gregor Žeželj. Najprej je sam zadrsal pred gostujočega vratarja, malce kasneje pa mu je pred vrata lepo podal Gašper Šubic, a je obrambni igralec Slavije v zadnjem trenutku plošček preusmeril tako, da ga Gregor ni več mogel preusmeriti v gol. A star pregovor pravi “kdor ga ne da, ga dobi” in nekaj podobnega se je zgodilo tudi tokrat. V 29. minuti so gostje uprizorili nov protinapad. Gregor Škerlep je zadrsal v protinapad 2-na-1. Pred vrati se je sam odločil za strel in neubranljivo zadel za 4:2.

Rezultat se je počasi prevešal na stran gostov, a tu tekma še ni bila odločena. Igralci Olimpije so še vedno poizkušali in priložnosti za preobrat je bilo še kar nekaj. Tako v 35. minuti sledi nova lepa priložnost za zmaje. Žiga Mehle je sam zadrsal proti vratom, a tudi tokrat takšna priložnost ni bila uspešno zaključena. Roko na srce, lahko rečemo, da so bili igralci Slavije skozi celotno tekmo boljši nasprotnik. A zmajem je vseeno lahko žal vseh teh “1-na-1” priložnosti. Če bi jim tekom srečanja uspelo vnovčiti vsaj kakšno izmed njih, bi se lahko tekma razvila popolnoma drugače.

Ob teh priložnostiH so zmaji postajali vse manj previdni v obrambi. To pa so izkoristili gostje in zadnje minute drugega dela so pripadle njim. Kar dvakrat so zadeli in z rezultatom 6:2 so tekmo praktično že odločili v svojo korist. Še posebej, ker v zadnjih sekundah tekme nov samostojni prodor pred vratarja ni izkoristil Žiga Mehle.

Pred pričetkom zadnje tretjine so domači izvedli še zamenjavo v vratih. Vstopil je Jakob Zupančič. Ta menjava in nenazadnje visoko vodstvo gostov so nalete igralcev Slavije ustavile in zadnja tretjina je potekala ponovno v dokaj izenačeni igri. V 49. minuti so si zmaji pridrsali novo lepo priložnost. Luka Ogrinc je podal do Blaža Stipaniča, ki je sam zadrsal proti gostujčim vratom. Tokrat pa zmaji te priložnosti niso zapravili in izid je bil znižan na 6:3. Takoj za tem je sledila še ena priložnost, a je Nik Pratneker Hatič streljal preko vrat. Mogoče je celo malce zadišalo po preobratu ali pa vsaj po bolj zanimivi končnici, a gostje so stvari hitro postavili nazaj tam kjer so bile. Že v 50. minuti se je gostujoč napadalec sam znašel pred našimi vrati in vodstvo gostov je bilo povišano na 7:3.

Tekma je bila odločena, a igralci so se še vedno trudili, da bi do konca tekme dosegli še kakšen zadetek. Pri tem so bili uspešnejši domači. V bistvu je lepo akcijo uprizoril več ali manj kar cel prvi napad. S hitrimi podajami “na prvo” so po levi strani uprizorili hitro akcijo. Pred vrati je tako plošček prišel do Ravil Galeeva, ki je lepo premagal gostujočega vratarja in zadel za končnih 7:4.

Na preostalih dveh tekmah so Jeseničani premagali Triglav s 4:1, Blejčani pa so bili s 4:2 boljši od Maribora. Prvenstvo se za zmaje nadaljuje v nedeljo 30. decembra. Takrat v Tivoli prihaja ekipa z Bleda.

 

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografije s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko in ostale podrobnosti s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer lahko celotno dogajanje v kategoriji mladincev spremljate na tej povezavi.

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top