skip to Main Content
Ljubljanski derbi Mladincev je pripadel gostom

Nedelja 25.februar je prinesla še zadnje tekme letošnjega rednega dela državnega prvenstva.

Končnica se namreč prične že v nedeljo 4.marca in nekatere ekipe so že odigrale vseh predvidenih 28 tekme, nekaj tekem bo odigranih še tekom tedna, nekaj tekem pa bo očitno žal ostalo neodigranih.

Tokrat je v Tivoli pripotovala ekipa Slavije. Ekipa Slavije se nahaja na 4.mestu prvenstvene lestvice in je torej tik za ekipo Olimpije, vendar je že v zadnjih krogih bilo jasno, da Založani Zmajev več ne morejo ujeti, tako da je imela tekma predvsem prestižni značaj lokalnega derbija.

Začetek tekme je minil v zaprti in previdni igri na obeh straneh. Nekaj več pobude so imeli gostje. Prva prava priložnost pa se za Ljubljančane ponudi v 4.minuti, ko je Mark Sojer ukradel plošček v obrambni tretjini, sam zadrsal proti nasprotnim vratom, a s strelom ni bil uspešen. Pobuda na strani gostov se je med tem stopnjevala. Novo priložnost na strani Zmajev smo tako videli šele v 8.minuti, ko je ponovno s strelom na vrata poizkusil Mark Sojer. Proti 10.minuti nato sledi nekaj nevarnih strelov in napadov Ljubljančanov in ko je že kazalo, da bodo Zmaji prevzeli pobudo nazaj, so gostje zadrsali v protinapad po levi strani. Sledil je strel na domača vrata, Val Usnik je strel skorajda ubranil, a plošček je nato vseeno pristal v golu. Tudi po zadetku so gostje ohranili pobudo. Videli smo nekaj nevarnih akcij, a obramba Zelenih z Valom Usnikom na čelu novega zadetka ni dopustila. Na drugi strani pa si v občasnih protinapadih Zmaji posebnih priložnosti niti niso ustvarili in prva tretjina se je tako končala z vodstvom gostov 1:0.

Zmaji so v drugo tretjino krenili bolj odločno. Že v 2.minuti je sledila prva imetnitna priložnost. Miha Kozjan je dobil plošček v protinapadu, sam krenil proti vratom, a je bil vratar uspešnejši. Pritisk se je nadaljeval in gostom ni preostalo drugega, kot da napade zaustavijo s prekrškom za izključitev. Med igro 5-na-4 so imeli Zmaji nekaj priložnosti (gostujoči vratar je najprej ubranil strel Blaža Stipaniča z modre črte, nato pa še Mihe Žitka, ki je meril v nižji kot). Neizkoriščena priložnost v igri z igralcem več nato nalete domačih malce zaustavi in proti koncu prvega dela druge tretjine pobudo zopet pričnejo prevzemati gostje. Val Usnik je imel kar nekaj dela. Zmaji so ponovno postali bolj nevarni po 13.minuti. Najprej sledi nevaren protinapad Mihe Žitka, ki ga je gostujoči vratar zopet zaustavil. Sledila je izključitev na strani Zmajev, ki pa posebnih priložnosti ni prinesla. Nato pa je v 36.minuti sledila izključitev gostujočega igralca. Domači igralci so postavili napadalno formacijo in kmalu so bili gostujoči igralci prisiljeni storiti še en prekršek. V igri 5-na-3 so Zmaji seveda pritisnili na gostujoča vrata, a pritisk ni prinesel nekih posebnih priložnosti. Najprej se je nato na ledeno ploskev vrnil prvi izključeni igralec. Igralci Slavije so nato z igralcem manj celo zapretili v napadu. Val Usnik je strel gostov ubranil, do ploščka je prišel Tom Sojer, ki ga je posredoval do Mihe Kozjana, ta pa ga je podaljšal do Marcela Lavriše v napadu. Marcel je zadrsal in plošček podal Blažu Stipaniču na levi strani. Blaž je zadrsal proti vratom in z lepim zadetkom izid izenačil. 1:1 je bil tudi končni izid druge tretjine.

V zadnji tretjini so morali Zmaji najprej ubraniti številčno prednost gostov na ledu, ki je bila posledica prekrška igralcev Olimpije še v koncu druge tretjine. Kazen so Zmaji preživeli brez pretiranih priložnosti, so pa gostje postali bolj nevarni, ko sta imeli ekipi že polne ekipe na ledu. Gostujoči napadalci so na koncu 42.minute dobili sodniški met in sledil je neubranljiv strel z modre črte s čimer so bili gostje ponovno v vodstvu z 2:1. Zadetek je igro Zmajev malce zaustavil in še preden so Zmaji ponovno pričeli zares igrati, so gostje ponovno zapretili. V 45.minuti je gostujoči napadalec prodrl po desni strani. Zeleni branilci so ga dobro zaprli in napadalcu ni preostalo drugega kot da zadrsa za vrata in poda plošček pred vrata. Pri tem pa je plošček zadel v drsalko domačega branilca in se odbil v domača vrata. Gostje so tako povedli že s 3:1. V tekmi brez veliko pravih priložnosti je bila to že kar visoka prednost. V naslednjih minutah smo nato še videli nekaj razburljivih situacijh pred obema vratarjema. Gostje so recimo v 48.minuti zadeli prečko, takoj za tem pa je lepo proti gostujočim vratom meril tudi Jan Lan Matija. V 50.minuti se je nato še sam pred vrati gostov znašel Miha Kozjan, a zadetka ni bilo. Vse do konca tekme so se nato Zmaji trudili sestaviti kakšno nevarno akcijo, a danes žal ni bil njihov dan in pravih nevarnosti za znižanje rezultata v resnici niti ni bilo. Tekma se je tako končala z zmago gostov 3:1.

Na preostalih tekmah so Mariborčani premagali Team Zagreb z 2:1, Triglav pa je na izenačeni tekmi s 5:4 premagal Bled.

Čeprav nas tekom tedna še čaka nekaj tekem, pa je razporeditev ekip po rednem delu več ali manj določena. Na prvem mestu bodo končali Jeseničani, drugi bodo igralci iz Kranja, tretja bo Olimpija, četrto mesto pa bo osvojila ekipa Slavija Junior. Jasno je tudi, da bodo Mariborčani ostali na zadnjem mestu, tako da je en četrtfinalni par že določen (Jesenice – Maribor). Mesta od 5. do 7. pa še niso določena in so odvisna od razpleta preostalih tekem, ki bodo še odigrane oz. kako drugače registrirane s strani Hokejske zveze.

Sicer se končnica začenja že v nedeljo 4.marca. Nosilci (prve štiri ekipe) igrajo na domačem terenu. Igra se po pravilu “2 dobljeni zmagi”. Druga tekma bo nato odigrana že v torek 6.marca na igrišču slabše uvrščenih ekip po rednem delu, morebitna tretja pa nato že takoj v četrtek 8.marca, ponovno na igrišču bolje uvrščenih ekip.

Zmaji igrajo v torek v Kranju še zadnjo prvenstveno tekmo rednega dela. Glede na to, da se v primeru uspeha v četrtfinalu, ti dve ekipi nato srečata v polfinalu končnice, bo tekma lahko dobra priložnost za obe ekipi, da se pripravita ena na drugo.

 

Statistiko s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Celotno dogajanje v državnem prvenstvu U-18 lahko spremljate na tej povezavi (uporabniki mobilnih telefonov lahko uporabljajo to povezavo).

 

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top