skip to Main Content
Končano je EBYSL tekmovanje

Nedelja 8.aprila je prinesla še zadnjo finalno tekmo v tekmovanju EBYSL.

Naj spomnimo, da Olimpija v letošnji sezoni neposredno svojega predstavnika v tekmovanju EBYSL ni imela, so pa po dogovoru o trajnostnem razvoju hokeja v Ljubljani, nekateri Zmaji občasno sodelovali v dresih ekipe Slavije Junior.

Najprej je bilo na vrsti prvi del rednega dela prvenstva, kjer so bile vse ekipe razdeljene v dve skupine in so po posebnem ključu (več tekem z ekipami znotraj skupine in manj z ekipami izven skupine) odigrale vsaka po 26 tekem.

Prve tri uvrščene ekipe iz vsake skupine se je uvrstilo v t.i. finalno skupino. Preostale ekipe pa so bile razdeljene v 2 kvalifikacijski skupini. Ekipa HK Slavija Junior je v svoji skupini zasedla 7.mesto in je bila tako uvrščena v eno izmed kvalifikacijskih skupin.

V drugem delu rednega dela prvenstva smo nato videli medsebojne tekme znotraj navedenih skupin. Tu je bil cilj ekip predvsem uvrstitev v končnico. V tej točki je v končnico že bilo uvrščenih vseh 6 ekip iz finalne skupine, preostali dve mesti pa sta bili rezervirani za zmagovalca obeh kvalifikacijski skupin.

Ekipa Slavije je že v prvem delu prvenstva pokazala nekaj dobrih iger, a je bila ekipa prevečkrat premagana, tako zaščetno izhodišče v drugem delu ni bilo idealno (v drugi del so namreč ekipe v kvalifikacijske skupine prenesle tudi del osvojenih točk iz prvega dela). A v drugem delu je Slavija pokazala bistveno boljše igre. Tudi mladi Zmaji so imeli glede na razpored AHL tekmovanja bistveno več priložnosti, da pomagajo ekipi. V tem drugem delu je tako ekipa dosegla bistveno več točk, a žal je bil zaostanek iz prvega dela prevelik in ekipa se je na koncu morala zadovoljiti z 2.mestom v kvalifikacijski skupini oz. skupno z 9.mestom v letošnjem EBYSL tekmovanju.

Vodilne ekipe so lahko v končnici izbrale svoje nasprotnike in na koncu so bili določeni naslednji četrtfinalni pari končnice:

EV VSV – MAC Budapest

Sapa Fehervar – Orli Znojmo

Red Bull – Vasas CB

Hidria Jesenice – Okanagan

Presenečenj v četrtfinalu v resnici niti bilo. VSV je v treh tekmah premagal ekipo MAC Budapest, Sapa Fehervar je hitro v dveh tekmah odpravila z ekipo Orli Znojmo, Jeseničani pa so s skupnim rezultatom 2:1 v zmagah premagali Okanagan. Na videz je bil edini manj pričakovan rezultat v dvoboju Red Bull – Vasas CB, ki so ga dokaj gladko z 2:0 v zmagah dobili Madžari (Vasas je bila ekipa, ki se je v končnico uvrstila iz kvalifikacijske skupine v kateri je nastopala tudi Slavija), a ekipa Vasas je proti koncu rednega dela prikazala veliko zanesljivih iger in je bila v resnici v tem dvoboju favorit.

Ekipa Vasas se je dobro borila tudi v polfinalu proti ekipi Sapa Fehervar, a so na koncu slednji vseeno zmagali z 2:1 v zmagah. Z enakim rezultatom so v drugem polfinalu Jeseničani odpravili ekipo VSV.

Najprej je bil na sporedu dvoboj za tretje mesto. Vendar je ekipa Vasas od tega dvoboja odstopila, tako da smo v resnici spremljali dvoboj VSV – Red Bull. Videli smo dve zanimivi tekmi, ki sta se obe končali šele po podaljških in obe v korist ekipe VSV, ki je tako zasedla končno tretje mesto.

Finalna serija med ekipama Sapa Fehervar in Jeseničani pa se je odigrala na “3 zmage”.

V prvi tekmi so sicer prvi povedli Jeseničani, a so nato Madžari postopoma le strli odpor borbenih Slovencev in zmaga je z rezultatom 5:2 ostala doma. Sledila je druga tekma ne Jesenicah, kjer vse do začetka 51.minute sploh nismo videli zadetka. Nato pa so Jeseničani z dvema hitrima zadetkom prešli v vodstvo z 2:0 in kljub temu, da so Madžari do konca srečanja še znižali na 2:1 je zmaga ostala doma. Serija je bila izenačena na 1:1.

Sledilo je tretje srečanje na Madžarskem, ki so ga zelo zanesljivo s 7:2 dobili igralci ekipe Sapa Fehervar. Jeseničani, tudi zaradi zelo neugodnega urnika, niso bili kos domačim igralcem. Vendar se je slika na povratni tekmi na Jesenicah obrnila in tokrat so zanesljivo zmago z rezultatom 4:1 dosegli Jeseničani. Serija je bila tako izenačena na 2:2.

Sledila je odločilna tekma na Madžarskem. Ta pa je bila na žalost manj napeta, kot smo pričakovali. Madžari so silovito napadli in v prvi tretjini popolnoma nadigrali goste. Razmerje v strelih je bilo 16:3 v korist domačega moštva, razmerje v zadetkih pa kar 4:0. Borbeni Jeseničani so se nato sicer pobrali in v naslednjih dveh tretjinah smo videli bistveno bolj izenačeno tekmo, a zaostanek iz prvega dela je bil previsok in ekipa Sapa Fehervar je z rezultatom 7:2 dobila tekmo, s čimer so igralci Sapa Fehervar postali letošnji prvaki lige EBYSL.

Skozi celotno sezono je v ekipi Slavije zaigralo 8 Zmajev

  • Andraž Cjuha (žal je Andraž zaradi poškodbe izpustil skoraj celotno sezono, tako da je zabeležil le dve odigrani tekmi na začetku prvenstva)
  • Patrik Tišlar
  • Luka Ulamec
  • Mark Sever
  • Filip Kuhar
  • Tilen Spreitzer
  • Andraž Zibelnik
  • Luka Zorko

Ne glede na to, da Zmajev v ekipi Slavije ni bilo veliko in ne glede na to, da so skozi celotno sezono odigrali relativno malo tekem, pa je bil učinek toliko večji. Patrik Tišlar je bil recimo (kljub zgolj 18 odigranim tekmam – od 36 možnih) najbolji učinkovit igralec ekipe.

Tekmovanje je torej končano. Kakšen bo sistem tekmovanja v naslednji sezoni in kakšna bo pri tem udeležba Zmajev, je še neznanka. Če ne prej, bo vse jasno v začetku sezoni 2018/19.

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Celotno dogajanje v EBYSL tekmovanju za sezono 2017/18 si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Seznam nastopajočih igralcev Olimpije v tekmovanju in njihovo statistiko si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top