skip to Main Content
Kadeti tudi tokrat po rednem delu tekme še niso končali

Sobota 1. december je prinesla nov krog v tekmovanju držanvega prvenstva kadetov (U-16).

V Tivoli je prispela ekipa iz Kranja. Ekipa Olimpije se nahaja na sredini lestvice (4. mesto), ekipa Triglava pa v letošnji sezoni ni bila najbolj prepričljiva in se je pred tekmo nahajala na 6. mestu. Nekako se je zdelo, da bi Zmaji tokrat lahko oz. morali zabeležiti novo zmago. A letošnje prvenstvo je izenačeno in vsekakor v tekmi vnaprejšnjega favorita nismo imeli.

Tekma se je pričela v umirjenem tempu. Zmaji niso napadali. Na drugi strani so gostje sicer zabeležili nekaj strelov, a zares prave nevarnosti za zadetek v prvih minutah ni bilo. Nato pa se je led prebil v 4. minuti. Plošček se je nahajal v napadalni tretjini Zmajev. V borbi ob ogradi na levi strani si je plošček priboril Mark Sever. Sledila je lepa podaja v sredino, kjer se je lepo odkril Nik Pratneker Hatič, ki je s strelom “iz prve” neubranljivo zadel. Zmaji so tako že v 4. minuti prišli do vodstva.

To je naše igralce vzpodbudilo k bolj napadalni igri. Že v naslednji minuti je sledila nova priložnost. Strel Martina Vahena je zaustavil okvir vrat. Napadalni tempo je nato čez nekaj minut prekinila prva izključitev na naši strani. Prave nevarnosti za zadetek ni bilo, je pa tempo Zmajev s to izključitvijo padel. Več napadov z naše strani je nato sledilo šele v drugi polovici prve tretjine. Kar dvakrat so naši dobili priložnost v igri z igralcem več. Sicer bi lahko navijaško ocenili, da so bili Zmaji v igri 5-na-4 bolj nevarni kot so bili prej v podobni situaciji gostje, a v resnici nič od tega pravih priložnosti ni prineslo. Oba vratarja sta svoje delo zanesljivo opravila in prva tretjina se je končala z rezultatom 1:0.

V drugi tretjini so imeli sicer Zmaji v prvih sekundah na ledeni ploskvi še prednost igralca več, saj se je zadnja kazen na strani Triglava iztekla šele v 2. tretjini. A to ni pomenilo, da se je pobuda Zmajev iz prve tretjine prenesla tudi v drugo. Ko sta ekipi zadrsali v polnih postavah, so namreč pobudo pričeli prevzemati gostje. Sledilo je nekaj nevarnih strelov in situacij pred našim vratarjem Jakobom Zupančičem. Tako je recimo v 25. minuti gostujoči napadalec z močnim strelom že skorajda premagal našega vratarja. A je pred vrati z gol-črte situacijo lepo razčistil naš branilec Tian Hebar. Napadi so trajali do 26. minute, ko so ponovno bolj nevarni postali igralci Olimpije. Najprej je sledil dober napad naših najmlajših kadetov, a strel Anžeta Žeželja ni bil dovolj nevaren za nov zadetek. Naši so še bolj pritisnili na gostujoče vrata, ko je bil kmalu za tem na gostujoči strani izključen nov igralec. A ta pritisk Zmajem ni pomagal. Gostje so se ubranili vseh pritiskov. Takoj ko sta ekipi zadrsali v polni postavi, pa so bili oni tisti, ki so zapretili. Sledil je hitri protinapad po levi strani in zadetek za izenačenje. Pisala se je 29. minuta.

Takoj po zadetku so sicer gostje poizkusili s hitrim napadom, saj se mnogokrat zgodi, da po zadetku ekipam malce pade koncentracija. A tokrat so bili Ljubljanski branilci dovolj zbrani in izid je ostal izenačen 1:1. So pa nato ponovno pritisnili naši igralci. Najprej je bil nevaren Tian Hebar. Lepo se je odkril na levi strani od koder je sprožil močan strel z višine bulija. Gostujoči vratar je strel ubranil, a plošček se je skorajda skotalil v gol. Nekaj kasneje pa je imel lepo priložnost še Aleksej Turšič. A vsi ti napadi zadetkov niso prinesli. Neučinkovitost se je zmajem “maščevala” v 33. minuti. Gostje so prišli do hitrega protinapada in Zmaji so se znašli v zaostanku z 2:1.

Seveda se pri vodstvu gostov igralci Olimpije niso predali. Takoj so krenili v nove napade. Želeli so izid izenačiti še v isti tretjini. Takoj po zadetku je v lep protinapad po desni strani krenil Nik Pratneker Hatič. Pred vrati je lepo streljal, a plošček je zadel vratarja v čelado in se odbil preko vrat. Nekaj minut kasneje smo videli še nevarna strela od daleč (enega je sprožil Nik Pratneker Hatič, drugega pa Tay Petronijevič Lepša). Tempo je nato malce padel. A v zadnjih minutah tretjine so naši igralci nato ponovno pritisnili. Poizkusila sta Nik Pratneker Hatič ter Karlo Marinkovič, a zadetka ni bilo.

Ista igralca sta z lepimi priložnostmi odprla tudi zadnjo tretjino. Napadalna igra je nakazovala, da bodo Zmaji naredili vse kar je v njihovi moči, da rezultat spreobrnejo. V nadaljevanju je bil nevaren še Anže Žeželj, nato pa so se napadi ponovno postopoma umirili. Malce smo se že ustrašili, da so morebiti vseeno Zmajem pošle moči in da preobrata ne bo. A nato je sledila podobna akcija kot pri prvem zadetku. V 50. minuti si je na levi strani ob ogradi plošček priboril Jan Petelinkar. Sledila je lepa podaja v sredino, kjer je bil natančen Nik Sečen in rezultat je bil izenačen.

Do konca je bilo še 10 minut in lahko smo si obetali zanimivo končnico. V 53. minuti so zapretili gostje. V isti minuti so z dvema nevarnima streloma preizkusili našega vratarja, a je bil Jakob Zupančič na mestu. V 54. minuti nato lep prodor uprizori Mark Sever in gostom ni preostalo drugega, kot da naredijo prekršek za izključitev. Naši so to priložnost zagrabili z obema rokama in sledil je pritisk na gostujoča vrata. Najprej je bil nevaren Tian Hebar, proti koncu kazni pa še Tit Smolnikar. Strel Tiana je gostujoči vratar ubranil, strel Tita pa je za las zgrešil levo vratnico.

Napadi Olimpije so se nato zaustavili. Izključen je bil namreč naš igralec in potrebno je bilo “oddelati” dvo-minutno kazen. Pravih nevarnosti ni bilo in Zmaji so v 59. minuti ponovno pritisnili. Najprej se je v naši obrambni tretjini izvajal sodniški met. Tega so dobili Zmaji in po kratki kombinaciji je v hiter proti napad krenil Gašper Šubic. Pridrsal je sam pred gostujočega vratarja in obrambnim igralcem gostov ni preostalo drugega, kot da storijo prekršek. Tokrat se je sodnik odločil, da prekršek kaznuje z najstrožjo kaznijo in Nik Pratneker Hatič je dobil priložnost, da tekmo odloči iz kazenskega strela. Zadrsal je proti gostujočemu vratarju. Izbral je “finto” s katero je pred dnevi uspešno odprl serijo kazenskih strelov na koncu tekme. A tokrat je bil vratar uspešnejši in zadetka ni bilo.

Škoda. Kmalu za tem se je tretja tretjina končala in sledil je podaljšek. V podaljšku smo videli veliko drsanja, a pravih priložnosti ni bilo. Nato pa so v začetku 4. minute podaljška napadli gostje. Po kratki kombinaciji je sledil strel proti našim vratom. Strel niti ni bil močan, a na žalost je plošček zadel nekaj palic na poti do vrat, kar je bilo dovolj, da naš vratar ploščka ni več mogel zaustaviti. Plošček je končal v golu in gostje so se lahko veselili zmage na zanimivi tekmi.

 Po tekmi je imel mešane občutke tudi trener domačih Ildar Rahmatullin: “V resnici sploh nismo igrali slabo. Moji igralci so se borili. Igralo je kar nekaj mlajših igralcev, ki pa so odigrali zelo dobro tekmo. Gostje so imeli malce sreče pri zadnjem zadetku, a tako v športu pač je. Treniramo naprej in lahko pričakujemo nove zanimive tekme v nadaljevanju.”.

Na preostalih tekmah je Maribor premagal Celje z 8:1, KAC Slavijo s 5:1, Jesenice pa Crveno Zvezdo kar z 10:0. Razmerja na lestvici se niso dosti spremenila, res pa Zmaji sedaj na 4. mestu že kar veliko zaostajajo za vodilnimi (6 točk za 3. uvrščenim Bledom in 9 točk za 2. uvrščeno ekipo Jesenic).

Sedaj sledi krajši reprezentančni premor. Po koledarju za Zmaje sledi naslednja tekma 22. decembra proti Crveni zvezdi, a datum in termin tekme še ni potrjen.

 

Statistiko in ostale podrobnosti s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Video posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografije s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer lahko celotno dogajanje v selekciji kadetov spremljate na tej povezavi.

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top