skip to Main Content
Finale Kadetov se ni pričel po željah Zmajev

Torek 21.3 je prinesel prvo tekmo finala državnega prvenstva za selekcijo U-16.

V Finalu sta pristali dve najbolje uvrščeni ekipi rednega dela: HK Olimpija ter HD Mladi Jesenice. Ker je bila Olimpija v rednem delu boljša od Jeseničanov, imajo prednost domačega igrišča v finalnem obračunu Zmaji. Prva tekma je bila tako odigrala v Tivoliju. V rednem delu sta se ekipi srečali trikrat. Najprej so bili dvakrat dokaj prepričljivo boljši Ljubljančani (5:1 doma ter 4:0 v gosteh), nato pa smo proti koncu rednega dela videli zanimivo predstavo, kjer so po dolgem streljanju kazenskih strelov (dvoboj je odločila šele 8.serija) slavili Jeseničani s končnim rezultatom 2:1.

Finale je torej obetal napeto in zanimivo tekmo in tako je tudi bilo. V Tivoliju se je zbralo okoli 200 gledalcev, ki so pripravili pravo navijaško vzdušje. Točno tako, kot se za finalni dvoboj tudi spodobi.

Tekma se je začelo zelo živahno. Že takoj po začetnem pisku smo videli hitro drsanje in dvoboj za vsak plošček. Prvo priložnost so si pridrsali gostje (posnetke vseh glavnih priložnosti in zadetkov si lahko ogledate v spodnjem posnetku), ki so v hitrem protinapadu po levi strani preizkusili dnevno formo Vala Usnika. Val je bil zanesljiv. Naslednji na vrsti za poizkus so bili domači igralci. Igrala se je 4.minuta, ko so se gledalci in navijači obeh moštev izmenjavali v bučnem navijanju. Med navijanjem je v napadalni tretjini do strela prišel Urh Ilič, a vratar gostov je plošček dovolj dobro odbil, da je ta zletel preko vrat.

Po hitrih uvodnih minutah so gostje pričeli tempo malce umirjati. Ko so si priborili plošček v lastni obrambni tretjini, so namesto hitrega protinapada večkrat izbrali obrambno pozicijo za lastnimi vrati in počasno in umirjeno izgradnjo napadov. Tako smo prišli v 14 minuto, ko so gostje napadali z igralcem več. Postavili so se v napadalno formacijo in vrteli plošček okoli obrambe domačih. Plošček je prišel na desno stran, kjer je Jeseniški napadalec sprožil strel. Luka Ogrinc ga je poizkušal zaustaviti, a je na žalost le malce spremenil pot ploščku, tako da ga Val Usnik ni mogel dobro zaustaviti in Jeseniški napadalec Ahmet Jakupovič je bil pred vrati dovolj zbran, da je plošček porinil v domačo mrežo.

Do konca tretjine smo nato videli še nekaj priložnosti domačih. Še najlepši sta bili od Žige Mehleta, ki se je nekaj minut pred koncem znašel pred gostujočim vratarjem ter Urh Ilič, ki je prav v zadnjih sekundah po ukradenem ploščku poizkusil z nevarnim strelom. A novih zadetkov ni bilo. Tretjina se je tako končala v vodstvom gostov 1:0.

Druga tretjina se je pričela tako kot smo želeli. V 22.minuti je bil izključen Jeseniški napadalec in Zmaji so dobili priložnost za izenačenje. Po nekaj napadih, so gostujoči igralci uspeli izbiti plošček nazaj v obrambno tretjino domačih. Gostje so šli v menjavo, a Val Usnik je spretno in hitro podal nazaj v napad, kjer je plošček dobil Žiga Keber. Gostje so ob menjavi zamudili in Žiga se je znašel sam pred vratarjem. Gostujoči vratar je s posredovanjem preprečil Žigin prodor, a je pri tem zadrsal stran od vrat. Pri posredovanju se je z Žigo tudi zapletel. Plošček se je od ograde odbil nazaj pred vrata, kjer je v prazen gol zadel Žiga Mehle. Gostje so sicer protestirali, češ da bi moral sodnik po posredovanju njihovega vratarja napad prekiniti, a sodnik svoje odločitve upravičeno ni spremenil.

V 25.minuti smo videli novo priložnost domačih. V napad je krenil Nal Brodnik, a ni dobro zadel strela. Plošček je prišel do Marka Sojerja, ki pa tudi ni uspel premagati gostujočega vratarja. Plošček so dobili gostujoči igralci, ki so krenili v hiter protinapad, a je bil tudi naš vratar Val Usnik na mestu. Nal Brodnik in Mark Sojer sta imela novo zelo podobno priložnost tudi v 27,minuti, a plošček prav tako ni našel poti v mrežo. Vse te priložnosti so tekmo ponovno razživele in ponovno se je dvoboj preselil tudi na tribune, kjer so z glasnim navijanjem med seboj tekmovali tudi gledalci.

Če smo dobivali dvoboj navijanja na tribunah, pa žal temu ni bilo tako na ledu. V 32.minuti je sledila nova izključitev na strani domačih. Igra domačih ob igralcu manj je bila tokrat sicer bistveno boljša kot ob zadetku v prvi tretjini. Videli smo celo dve zelo lepi priložnosti Urha Iliča. Pri prvi je spretno ukradel plošček malce neodločnemu gostujočemu vratarju za vrati, v drugi pa je za las zgrešil strel ob odlični podaji Žige Keberja. A vseeno je bila izključitev za domače pogubna.Tik pred koncem dvo-minutne kazni so gostujoči napadalci kombinirali v obrambni tretjini Olimpije. Plošček je prišel na modro črto, kjer je proti vratom sledila bolj podaja kot strel, a je plošček na svoji poti vseeno zmedel tako obrambne igralce, kot vratarja in končal v mreži.

Po prejetem zadetku so Ljubljančani ponovno malce padli in gostujoči igralci so v nadaljnjih minutah ohranjali dokaj miren ritem igre. Proti koncu tretjine so se domači igralci zopet zbudili. Najprej je v 37.minuti lepo do strela po dobljenem sodniškem metu prišel Nal Brodnik, minuto kasneje pa po dobljenem ploščku ob borbeni igri ob ogradi še Urh Ilič. Žal sta bila strelca premalo natančna. Je pa zato sledila nova kazen. V napadu so Ljubljančani storili nov prekršek in zadnji dve minuti sta bili tako namenjeni novemu branjenju z igralcem manj na ledu. Gostujoči napadalci so hitro vzpostavili napadalno formacijo. Plošček je krožil okoli obrambe domačih, Val Usnik je nekajkrat lepo posredoval, nato pa so gostje uprizorili lepo trojno podajo “na prvo” in domači vratar je bil brez moči.

Z rezultatom 3:1 se je tretjina tudi končala. Zadnja tretjina se je pričela dokaj umirjeno. Domači igralci so poizkušali s sestavo napadov, a jim to ni kaj dosti uspevalo, gostujoči igralci pa so branili svoje vodstvo. Videli smo sicer nekaj polpriložnosti na obeh straneh, a pravih napadov ni bilo. To se je spremenilo v 49.minuti, ko so v napad krenili Ljubljančani. Protinapad sicer ni uspel, a je Ljubljančanom vseeno uspelo plošček zadržati v napadalni tretjini. Branilec Marko Ložar ga je na modri črti podal Urhu Iliču na desno stran, ta pa je plošček v loku poslal pred vrata. Pred vrati sta se z gostujočimi branilci borila Mark Sojer in Luka Povirk. V gneči pred vrati so opletale palice, tako da je gostujoči branilec po nesreči lastnemu vratarju izbil palico z rok, tako da ta ob strelu Urha Iliča ni mogel najbolje posredovati in plošček je končal v mreži.

Novo priložnost za domače je v 52.minuti zapravil Urh Ilič. Prodor in strel z desne strani je zaustavil gostujoči vratar. Nato pa je sledilo nekaj, kar si nismo želeli. Konec 52.minute je bil ponovno izključen domači igralec. V vseh treh izključitvah tekom tekme so bili Jeseniški igralci uspešni in nov uspeh v tej fazi igre bi verjetno tekmo več ali manj že odločil. Jeseničani so napadli v igri z igralcem več, Zmaji pa so se branili. Sproženih je bilo nekaj nevarnih strelov, a domači igralci so se ubranili. Marsikdo je pomislil, da je to morebiti končni preobrat v igri in da bodo domači igralci sedaj krenili na končni juriš na izenačenje in zmago. A žal temu ni bilo tako. Ko se je Ljubljanski igralec vrnil s klopi za kaznovane, so se napadi Jeseničanov še kar nadaljevali. V 56. minuti so v hitrem napadu gostje celo zatresli prečko.

Prihajale so zadnje minute in domači igralci so se uspeli nekako zbrati in otresti zadnjih napadov gostov. Sledili sta dokaj dobri priložnosti na strani Olimpije. Najprej je bil v nevarnem prodoru Miha Žitko, nato pa je odbitek nevarno proti vratom poslal še Urh Ilič, a nič od tega ni prineslo spremembo rezultata. Sredi predzadnje minute je trener domačih Ildar Rahmatullin izkoristil prekinitev v igri in vzel minuto odmora. Igralci so se zbrali in krenili v zadnji napad. Ljubljanski načrt, da iz vrat čimprej potegnejo Vala Usnika so gostujoči branilci z nevarnimi posredovanju uspešno preprečevali. Priložnost za menjavo vratarja z novim napadalcem so tako Zmaji dobili šele 30 sekund pred koncem. Ob sodniškem metu so napadli s 6 igralci. Pritisk na vrata gostov je bil ustvarjen, a za kakšen nevaren strel ali akcijo je bilo enostavno premalo časa. V čisto zadnjih sekundah tekme so do ploščka prišli gostje in skoraj zadeli prazna Ljubljanska vrata, a rezultat je ostal nespremenjen in tekma se je končala z zmago gostov 3:2.

Finalna serija se nadaljuje v soboto 25.3 na Jesenicah. Jeseničani lahko torej že v soboto osvojijo naslov državnega prvaka, a verjamemo, da bosta glavni strateg Zmajev Ildar Rahmatullin ter njegov pomočnik Andrej Hebar dobro pripravila ekipo in da bomo videli še tretji dvoboj, ki bo na sporedu v ponedeljek 29.3 v Ljubljani.

 

Zapisal: Vladimir Ban

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Razpored in potek končnice si lahko ogledate na tej povezavi.

Posnetek celotne tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

 

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top