skip to Main Content
Ekipa U-20 v mestnem derbiju z veliko zadetki, a s preveč napakami

Nedelja 19.2 je prinesla nov mestni derbi v tekmovanju EBYSL med ekipama HK Olimpija in HK Slavija Junior. Tekma je bila odigrana v Tivoliju.

Ekipi ob izteku rednega dela prvenstva žal nimata več možnosti za končnico, a ti mestni derbiji so vsekakor pomembni za prestiž. Nenazadnje, sta ekipi na prvenstveni lestvici dokaj izenačeni in želja po višjem mestu je prisotna pri igralcih obeh ekip.

Današnji derbi je bil delno okrnjen, saj je trener Zelenih Andrej Brodnik zopet s težavo sestavil ekipo. Na isti dan je bila namreč odigrana tudi pomembna tekma zaključnega dela U-18 prvenstva, tako da na večino Mladincev, ki sicer redno nastopajo v EBYSL tekmovanju ni mogel računati. Prav tako smo v zadnjem obdobju že navajeni, da velika večina igralcev z dvojno licenco zaradi klubskih obveznosti v matičnem klubu (HDD Olimpija, HK ECE Celje) ne more pomagati fantom v EBYSL tekmovanju. Nenazadnje Andrej Brodnik ni mogel računati tudi na Nik Sitarja, ki se je na zadnji tekmi poškodoval in je verjetno že zaključil letošnjo sezono.

Kakorkoli že, ekipa je bila pripravljena na boj. Borbenost je vsekakor nekaj kar fantom v današnji predstavi ne moremo očitati. Je pa pridih derbija očitno prinesel nekaj nervoze, tako da smo večino srečanja gledali trdo in moško tekmo z manj hitrega drsanja in hitrih kombinacij.

Igralci so tekmo začeli dokaj izenačeno. Olimpija je bila sicer malce boljši nasprotnik, saj so imeli plošček več v posesti in tudi nekaj nevarnejši so bili pri strelih, čeprav je moral tudi Ljubljanski vratar Luka Zorman nekajkrat dobro posredovati. Še najboljše priložnosti smo videli med izključitvami, ki jih je bilo v uvodnih minutah zaradi trde igre kar nekaj.  V bistvu je prvi zadetek padel ravno v igri z igralcem več. Izključen je bil gostujoči igralec. Luka Ulamec je nato dobil dvoboj v buliju, podal nazaj do Jana Pušenjaka, ki je podaljšal do Andraža Zibelnika, ta pa je z modre črte povedel Zmaje v vodstvo 1:0 (vse zadetke Zmajev z današnje tekme si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku). Igrala se je 15.minuta. A to ni bil končen rezultat tretjine. Že ko smo mislili, da bodo Zmaji odšli na prvi odmor s prednostjo, so je ravno strelcu prvega zadetka v zadnji minuti v napadu pripetila napaka, plošček je prišel do gostov, ki so hitro zadrsali v protinapad 2-na-1 in izid je bil izenačen.

Zmaji so drugo tretjino pričeli bolje. V 23.minuti nov zadetek. Gostje so sicer prišli do ploščka v svoji obrambni tretjini, a je branilec gostov nato plošček podal na palico Martinu Rusu, ki je bil sam pred presenečenim vratarjem in Olimpija je bila ponovno v vodstvu. Vodstvo pa ni trajalo dolgo. Že v 25.minuti se je branilcem zgodila nova napaka, tokrat na strani Zelenih. V napadalni tretjini je Ljubljanski branilec naredil napako na modri črti, gostujoči igralec je plošček vzel in sam zadrsal proti vratarju Olimpije in izid je bil poravnan na 2:2. Sledilo je nekaj minut trde igre z občasnimi priložnostmi na obeh straneh. Tokrat pa so bili bolj uspešni gostji. V 33.minuti so med krajšim obleganjem pritisnili na vrata Zelenih, ki jim ploščka ni uspelo zbiti izpred vrat oz. ga pokriti za buli. V gneči pred vrati so bili spretnejši gostje in to je bilo njihovo prvo vodstvo na srečanju. Sledila je 36. minuta. V obrambni tretjini gostov je ob naletu gostujoči igralec izgubil čelado. Pravila velevajo, da mora ob takšnem dogodku igralec bodisi takoj pobrati čelado, bodisi takoj zapustiti ledeno ploskev, a gostujoči igralec je za nekaj sekund nadaljeval igro, kar je bilo dovolj, da je sodnik dosodil prekršek gostov. A igralci igre niso zaustavili in v hitrem napadu, ki je sledil, so gostje sicer dosegli zadetek, ki pa ga je sodnik upravičeno razveljavil. Obveljala je izključitev gostujočega igralca. Zmaji so nato pritisnili na gol gostov, a do spremembe izida ni prišlo.

V zadnji tretjini se je igra nadaljevala tako kot se je z prejšnji tudi končala. Trda igra z občasnimi priložnostmi. Prvi so do prave priložnosti v 46. minuti prišli Zeleni. Med krajšim obleganjem vrat sta kombinirala Luka Ulamec in Mark Sever. Plošček jo prišel do Jurija Jovana, ki je z natančnim strelom skoraj z modre črte izid ponovno poravnal. V 49. minuti smo nato najprej videli dober prodor Marka Severja, vendar je njegov strel vratar gostov ubranil. V nasprotnem napadu, pa so gostje ponovno uspeli ustvariti višek igralca in v igri 2-na-1 v protinapadu ponovno učinkovito zadeli in gostje so bili zopet v vodstvu 4:3. Po zadetku so Zmaji kar malce padli v igri. To so izkoristili gostje, ki so v 51.minuti ponovno hitro zadrsali v protinapad in prvič v srečanju prišli do vodstva z dvema zadetkoma prednosti. 5:3.

S tem pa tekme še zdaleč ni bilo konec. Minuto kasneje so domači igralci dobili priložnost v igri z igralcem več. Zmaji so pritisnili na gol, imeli nekaj zares lepih priložnosti (še najlepšo je zgrešil Luka Ulamec), a do znižanja rezultata žal ni prišlo. Še več. Še pred iztekom kazni, je moral na klop za kaznovane igralce Matjaž Šubic, tako da se je igra nadaljevala 4-na-4. V takšni igri se je seveda prvi na led vrnil gostujoči igralec in takoj za tem so Zmaji naredili nov prekršek in na klop za kaznovane je moral še Martin Rus. Sledila je igra 5-na-3. Verjetno bi lahko gostujoči igralci v tem trenutku dokončno odločili srečanje, a borbenost Zmajev je bila na dovolj visoki ravni, da so vse napade gostov odbili in v 56.minuti prešli nazaj v polno postavo. Tako kot se dostikrat zgodi, je sledila “kazen” za neizkoriščene priložnosti v igri 5-na-3. Najprej je bil v 57.minuti izključen igralec gostov, kmalu zatem pa so v igri 5-na-4 Zmaji zadeli. Matjaž Šubic je po podaji Marka Severja in Andraža Zibelnika znižal na 5:4. To je Zmaje ponovno vrnilo v igro in nedolgo zatem je trener Andrej Brodnik iz vrat potegnil svojega vratarja ter poizkusil v igri 6-5. Zmaji so pritisnili, a žal so se gostje ubranili in ob koncu 59.minute ob prestreženem ploščku zadeli prazno mrežo domačih za 6:4. Tekma je bila bržkone odločena, razburljivosti pa še ni bilo konec. Sredi zadnje minute je bil izključen gostujoči igralec in Zmaji so ponovno iz vrat vzeli svojega vratarja ter poizkusili v igri 6-4. Tokrat so bili uspešnejši in po podaji Žige Krašovca in Marka Severja je za 6:5 zadel Martin Rus. Časa za novo spremembo rezultata pa je bilo premalo in 6:5 je bil tudi končni rezultat.

S tem porazom je ekipa Slavije na lestvici predtekmovalne skupine EBYSL B prehitela ekipo Olimpije. Ker so v vzporedni tekmi bili uspešni tudi igralci Debrecena, se je Olimpija na žalost ponovno znašla na zadnjem mestu te skupine. A do konca rednega dela sta na sporedu še dve tekmi in Zmaji imajo vse možnosti, da ponovno prehitijo ekipi Debrecena in Slavije. Ravno z ekipo Slavije namreč potekata ti dve zadnji tekmi. Prva je na sporedu že v četrtek 23.2 ob 16.30 ponovno v Tivoliju. (na voljo bo tudi neposreden prenos srečanja na tej povezavi). Vsekakor verjamemo, da bo Olimpija v bistveno bolj polni postavi tokrat vnovčila svoje prednosti in osvojila nove 3 točke.

Zapisal: Vladimir Ban

Stanje na lestvici si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotogalerijo s tekme si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

 

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top