skip to Main Content
Ekipa U-16 se je zanesljivo uvrstila na drugi turnir tekmovanja EBEL U-16

Pretekli vikend je na Bledu potekal prvi turnir selekcij U-16 v novo ustanovljenem mednarodnem tekmovanju, ki poteka pod okriljem EBEL lige. Tekmovanje poteka v seriji 4 turnirjev, kjer si morajo ekipe v vsaki seriji turnirjev izboriti nastop na naslednjem turnirju.

Naši zmaji so se v petek pomerili z ekipo Red Bull Juniors. Tekma je bila zelo izenačena. Prvi del igre se je končal brez zadetkov, nato pa so naši igralci prvič povedli že takoj v 22. minuti. Zadel je Martin Vahen. A tekma je ostala izenačena vse do konca. Vrstniki iz avstrije so izid izenačili proti koncu tretjine. Do konca tekme so nato naši igralci še dvakrat povedli. Za 2:1 je zadel Aleksej Turšič, za 3:2 pa Tian Hebar. A borbeni avstrijci so izid vedno izenačili. Redni del tekme sta tako ekipi dočakali v rezultatu 3:3. Sledil je podaljšek, kjer pa so bili zmaji občutno boljši. Razmerje v strelih v tem kratkem delu je bilo kar 7:1 za naše (v rednem delu pa je bilo to razmerje rahlo v prid gostov). Naši igralci so to premoč uspeli unovčiti. V zadnji minuti podaljška je še enkrat zadel Martin Vahen in zmaga po podaljšku je pripadala Olimpiji.

V soboto je nato sledil dvoboj z ekipo Steirmark Academy  iz Avstrije. Nasprotnik se je izkazal za bistveno bolj enostavnega. Naši igralci so prevladovali skozi celotno tekmo in na koncu zabeležili zmago s 7:0. Pri visoki zmagi so zadetke prispevali Anže Žeželj, 2 x Tian Hebar, Jan Petelinkar, Tit Smolnikar, Martin Vahen ter Karlo Marinkovič.

Podobno zbrani so zmaji vstopili tudi v tretjo tekmo, kjer je bila premoč še toliko bolj očitna. Proti ekipi Medveščak so naši igralci zabeležili razmerje v strelih celo 59:9. Rezultat je bil 5:0. 3-krat je zadel Anže Žeželj, po enkrat pa Tay Petronijevič Lepša ter Jan Petelinkar.

Tekmovanje na ledu se je za naše končalo z 8 osvojenimi točkami.

Vendar po koncu tekme se naši igralci še niso mogli veseliti. Sistem tekmovanja je namreč malce nenavaden. HK SŽ Olimpija je bila del skupine v kateri sta bili še ekipi HK Slavija Junior ter HD Hidria Jesenice. Tudi ti dve ekipi sta se pomerili z istimi tekmeci in primerjava točk znotraj slovenskih ekip je določila katera ekipa se uvrsti naprej in katera ne. Pri tem pa je veljalo še, da se samodejno na naslednji turnir uvrsti le najboljša slovenska ekipa, druga najboljša pa mora doseči boljši rezultat kot drugo uvrščene ekipe na preostalih turnirjih.

Slovenski ekipi sta v prvih dveh tekmah zabeležili po dve zmagi, tako da ob koncu tretje tekme zmaji z osvojenimi 8 točkami še niso bili uvrščeni na naslednji turnir. Po zadnji tekmi zmajev je bila na vrsti tretja tekma ekipe HD Hidria Jesenice, ki so jo mladi jeseničani dobili in s 3 zmagami, so med slovenskimi ekipami osvojili 1. mesto.

Naši igralci so morali tako počakati še na tretjo tekmo ekipe HK Slavija Junior, da bi vedeli da so osvojili vsak 2. mesto med slovenskimi ekipami.  Ekipa HK Slavije je sicer z dobrimi igrami na prvih dveh tekmah zabeležila zmagi, a tokrat ji je nasproti stala ekipa Red Bull Juniors, ki je kljub vsemu veljala za favorita v tej zadnji tekmi. Vse do 22. minute je bil izid sicer izenačen 0:0, nato pa so mladi avstrijci vseeno vnovčili svoje prednosti in zadetki so sledili en za drugim. Na koncu je zmaga zanesljivo pripadla gostom iz Salzburga in igralci Olimpije so se lahko veselili 2. osvojenega mesta v svoji skupini.

A to jim napredovanja še ni zagotavljalo. Zmaji so morali biti boljši od 2. uvrščene ekipe iz skupine, ki je nastopala v Linzu ter 2. uvrščene ekipe iz skupine, ki je nastopala v Budimpešti. Rezultati v Linzu so že po drugem tekmovalnem dnevu pokazali, da lahko iz tamkajšnjega turnirja na napredovanje računa le prvo uvrščena ekipa, tako da so bile oči bolj uprte v Budimpešto. Tam sta bili v ospredju predvsem madžarski ekipi MAC Budimpešta in Vasas. Pričakovalo se je, da bosta ti dve ekipi favorizirani proti trem avstrijskim ekipam, ki so nastopile na turnirju. Pričakovati je bilo torej, da bosta obe madžarski ekipi osvojili veliko število točk. MAC Budimpešta je svoj sloves upravičil in s 3 zmagami so osvojili 9 točk. VASAS-u pa se je zataknilo na drugi tekmi, ko je zmago osvojil šele po izvajanju kazenskih strelov. Na tretjem dnevu so morali madžari tako osvojiti zmago, hkrati pa bi morali to zmago osvojiti z visoko razliko, saj bi bili sicer slabši od zmajev. Nekaj časa je bila tekma med ekipo Vasas in avstrijsko ekipo HC Lions še zanimiva, nato pa se je kmalu pokazalo, da z visoko zmago madžarov ne bo nič in naši zmaji so se lahko veselili uvrstitve v nadaljnjo tekmovanje.

Po turnirju je bil razumljivo zadovoljen tudi trener Ildar Rahmatullin: “Res smo igrali dobro, predvsem v obrambi. Sistem je bil sicer tak, da vse do konca nismo vedeli ali se bomo uvrstili naprej ali ne. Res bi bilo škoda, da se s takšno igro ne bi uvrstili naprej, a na koncu se je izkazalo, da so bile osvojene točke dovolj. Zadovoljen sem z vsemi igralci.“.

Ekipa HK SŽ Olimpije je tako zabeležila lep uspeh in z nestrpnostjo lahko čakamo na naslednji turnir. Ta bo v Celovcu v oktobru. Ljubljančani se bodo pomerili proti ekipam VSV, KAC ter Linz. Gre za zelo močne nasprotnike. Glede osvojenih točk pa se bo naša ekipa primerjala z ekipama HD Hidria Jesenice in HK SŽ Olimpija.

 

Zapisal: Vladimir Ban

 

Nekaj fotografij iz tunirja si lahko ogledate na tej povezavi.

Statistiko in ostale podrobnosti s tekem si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer pa lahko celotno dogajanje v sezoni v selekciji kadetov spremljate na tej povezavi.

 

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top