skip to Main Content
90 let od prve hokejske tekme v Ljubljani

Ali ste vedeli, da Ljubljana februarja praznuje 90 let od prve hokejske tekme? 21. februarja 1932 se je v Ljubljani zgodila »premiera hokeja na ledu«, prva tekma, na kateri so se hokejisti Ilirije pomerili s celovškim KAC, ki je takrat slavil z 12:1. Hokej pa se je sicer v Ljubljani igral že prej.

Ob tem jubileju smo pripravili serijo videov, ki jih bomo delili na naših družbenih omrežjih. V njih bodo nekdanji hokejisti in tisti, ki so zaznamovali hokej v Ljubljani, delili nekaj spominov povezanih z ljubljanskim hokejem. Skoraj natanko 90 let po prvi tekmi v Ljubljano pa v Ljubljano prihaja celovški KAC.

V torek, 15. februarja, ob 19.45 se bosta moštvi Ljubljane in Celovca po skoraj natanko 90 letih ponovno pomerili v Ljubljani.

Začetni met bo izvedel g. Tone Prosenc, med leti 1948 in 1964 hokejist Ljubljane in Olimpije, ki letos praznuje tudi svoj osebni 90. jubilej.

Ob tej priložnosti bodo naši hokejisti na tekmi nosili posebne spominske drese z logotipom 90 let hokeja v Ljubljani. “Ponosni smo, da smo del tako velike zgodbe in takšnega jubileja. 90 let je lepa številka in veseli me, da še naprej živimo to ljubljansko in slovensko hokejsko zgodbo. Ni vedno lahko, a je vredno, saj negujemo ta lep šport, v katerem smo Slovenci dosegli že številne uspehe. Še posebej pa me veseli, da so naši nasprotniki po 90 letih ravno hokejisti celovškega KAC,” je ob jubileju povedal predsednik HK SŽ Olimpija Miha Butara.

Ilirija, vključno s hokejskim moštvom, je seveda obstajala že pred tem letom in moštva so bila aktivna tudi v različnih športnih panogah. Kot je zapisal dr. Tomaž Pavlin se je hokej na Slovenskem igral že pred sezono 1931/32, v kateri je vodenje in trening prvega hokejskega moštva Ilirije prevzel drsalec Viktor Vodišek. V tej zimi je sledilo logično nadaljevanje začetega dela in organiziranje prvih javnih tekem. ”Prvo tekmo je Ilirija odigrala v Kamniku 7. februarja 1932 in zmagala s 15:1. Tekma je bila za Ilirijo preje pripravljalnega značaja, saj je bila pred Ilirijani na nedeljo 21. februarja 1932 ob 10:30 dopoldne tekma s celovškim KACom ali »premiera hockeya na ledu« v Ljubljani, Sloveniji in celo Jugoslaviji. S Celovčani so Ilirijani vzpostavili športne stike že pred prvo vojno in sicer nogometne (Celovčani-Fussbal und Athletik Sport Club-so septembra 1913 gostovali v Ljubljani in remizirali 2:2), po prvi vojni pa so stike obnovili in jih prenesli tudi na hokej. KAC je bil spoštljiv hokejski nasprotnik, med najboljšimi klubi v Avstriji, ki je gojil hokej že dobro desetletje, pred tekmo z Ilirijo pa so imeli tudi uspešno mednarodno turnejo,” je zapisal dr. Pavlin.

Več o začetkih hokeja v Ljubljani si lahko preberete v tem prispevku dr. Pavlina: Začetki in premiera hokeja na ledu v Ljubljani

Mogoče vas zanima tudi
Back To Top